Δίκτυο συνεργασίας Δήμων για Αποστολή Πόλεων υπογράφτηκε στη Λεμεσό

Στη συνεργασία και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών έργων που θα οδηγήσουν στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων της Κύπρου, στοχεύει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα οι Δήμοι Λεμεσού, Πάφου, Στροβόλου και Αραδίππου.

Η υπογραφή της συμφωνίας, από τους τέσσερις Δημάρχους, έγινε στο Δήμο Λεμεσού, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία του

δικτύου,  στο πλαίσιο συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Πόλεων, για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, η επιλογή των άλλων τριών Δήμων σε ένα Κυπριακό δίκτυο Δήμων , βασίστηκε στο γεγονός ότι είχαν επίσης αιτηθεί να συμμετέχουν στην Αποστολή Πόλεων, έχοντας κοινούς στόχους με τον Δήμο Λεμεσού, που τελικά επιλέγηκε από την ΕΕ.

«Σήμερα καταθέτουμε τον θεμέλιο λίθο μιας κοινής προσπάθειας, των τεσσάρων Δήμων, μέσα από την οποίαν θα βγούμε μπροστά, με συγκεκριμένες δράσεις, πλάνα και σχεδιασμό, ώστε να οδηγήσουμε και τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας μας, σε ένα δεύτερο στάδιο διεύρυνσης αυτού του δικτύου, για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να πούμε ότι μπαίνουμε στην Πράσινη Μετάβαση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δημιουργία του δικτύου « θα δώσει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια μας, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει, όχι μόνο με ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, αλλά κυρίως με την αποτελεσματική διαχείριση ενός καθοριστικού παράγοντα, που είναι η κεντρική κυβέρνηση». 

Θέλουμε και επιδιώκουμε, συνέχισε, «την στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να είναι συμμέτοχος, αλλά κυρίως, εκεί που χρειάζεται είναι στην ένταξη των σχεδιασμών μας στο ευρύτερο κυβερνητικό προγραμματισμό για την Πράσινη Μετάβαση και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και στην επίσπευση των διαδικασιών, χωρίς την γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη».

Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Λεμεσού βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας της Σύμβασης της πόλης για το κλίμα , η οποία περιλαμβάνει την στρατηγική, το σχέδιο δράσης και το επενδυτικό πλάνο στις θεματικές ενότητες της ενέργειας, των κτιρίων, τις μεταφορές, την κυκλική οικονομία και τις ακτές – θάλασσες, ενώ η θεματική της ψηφιακής καινοτομίας κινείται οριζόντια με τις υπόλοιπες.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό αυτό που σήμερα επιχειρούν οι τέσσερις Δήμοι και διαμήνυσε πως, αν και υπάρχει καλή διάθεση, «αυτό το δίκτυο θα πετύχει μόνο αν δουλέψουμε συστηματικά και μεθοδικά».

« Για να αλλάξεις έναν τόπο χρειάζονται δυο πράγματα, να έχεις όραμα και να ωριμάσεις τα έργα και να έχεις χρήματα για να τα κάνεις», είπε και πρόσθεσε πως «για να γίνει μια χώρα ψηφιακή και έξυπνη χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, που δεν τον είχαμε και δεν τον έχουμε ούτε σήμερα στην Κύπρο».

Ο τόπος αλλάζει με πραγματικό έργο επί του εδάφους, είπε ο Δήμαρχος Πάφου και κάλεσε τους εμπλεκόμενους να κάνουν «όχι ανούσια πράγματα και πολλές μελέτες, αλλά έργα».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Στροβόλου, Αντρέας Παπαχαραλάμπους, ευχαρίστησε το Δήμο Λεμεσού «για την ευρυχωρία της καρδιάς σας, να μοιραστείτε αυτό που κέρδισε δικαίως η Λεμεσός, με τις υπόλοιπες πόλεις που είχαν αιτηθεί για συμμετοχή».

« Έχουμε μείνει πίσω, οι πόλεις μας κτίστηκαν άναρχα με πολλά προβλήματα, τα γνωρίζουμε, αλλά ήρθε η ώρα για δράση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι τέσσερις Δήμοι θα είναι συντονισμένοι και με το κεντρικό κράτος, «το οποίο πρέπει να αγκαλιάσει αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί η Πράσινη Μετάβαση είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε τις δεκαετίες που έρχονται».

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι οι τέσσερις Δήμοι μοιράζονται το ίδιο όραμα, ενώ υποδεικνύοντας πως πρόκειται για Δήμους τεσσάρων επαρχιών, είπε πως «σε μελλοντικές κινήσεις μας θα μπορέσουμε να φέρουμε μαζί μας τους δήμους με τους οποίους συνορεύουμε».

Το δίκτυο αυτό, συνέχισε, θα αγκαλιάσει όλη την Κύπρο και «μετά από χρόνια θα αντιληφθούμε πόσο ιστορική είναι αυτή η συνάντηση», ενώ τόνισε πως μόνο θετικά αντικρίζεται το γεγονός ότι πόλεις άλλων χωρών βρίσκονται πολύ πιο μπροστά «γιατί θα πάρουμε τις εμπειρίες τους και θα τις προχωρήσουμε παρακάτω».

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε, τα τέσσερα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και πολιτικών, καθώς και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς των μεταφορών και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της αειφόρας διαχείρισης αστικών αποβλήτων, των αειφόρων μεθόδων παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας για τις ανάγκες της κάθε πόλης, του μετασχηματισμού του δομημένου περιβάλλοντος, της προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του ψηφιακού μετασχηματισμού,  της βιώσιμης ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών τους για τα πιο πάνω θέματα.

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα