Δίκοπο μαχαίρι για Κύπρο η συμφωνία G7 για ενιαία φορολόγηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Την αρχή από μια σειρά ανατροπών στους φορολογικούς σχεδιασμούς της Κύπρου φαίνεται να αποτελεί η συμφωνία των G7 για επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% στις πολυεθνικές.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ανοίγει ξανά η συζήτηση για ενιαία φορολογική βάση στις ευρωπαϊκές χώρες, με τον μανδύα τού «Πλαισίου για την φορολογία Εισοδήματος», το γνωστό BEFIT.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, είναι η απάλειψη των φορολογικών κινήτρων εντός της Ένωσης.

Έτσι, το

κόστος για χώρες όπως η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία φαντάζει σημαντικό, καθώς παράμετροι όπως η φορολόγηση μερισμάτων μπαίνουν ξανά στην συζήτηση προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους.

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική επιβάρυνση ίσως πλήξει εξ αρχής κάποιες εταιρείες.

Από την άλλη, ο Υπουργός Οικονομικών βλέπει μέχρι και ευκαιρίες.
«Ενδεχομένως αυτή η προοπτική να προβεί προς όφελος της Κύπρου που συχνά λανθασμένα κατηγορείται από κάποιους ως φορολογικός παράδεισος, ενώ στην ουσία ο ουσιαστικός φόρος είναι πέραν του 15% ως ο ελάχιστος», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ως ήταν φυσικό, η Πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε τη συμφωνία.

«Χαιρετίζω τα θετικά νέα από τους G7. Αυτή η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη δικαιοσύνη και τους ισότιμους όρους», ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τεχνοκράτες και παράγοντες της αγοράς πάντως, λαμβάνοντας υπόψη και προηγούμενες ανακοινώσεις τις Κομισιόν, θεωρούν την χρονική συγκυρία όχι τυχαία, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο υπόσχεται χρηματοδοτήσεις, απαιτεί και σοβαρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να συνδεθούν με την ενιαία φορολογική βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δίκοπο, Κύπρο, ΒΙΝΤΕΟ,dikopo, kypro, vinteo