Δίκη Τζόνι Ντεπ-Άμπερ Χερντ: Σαν καλογυρισμένη ταινία του Χόλιγουντ (vid&pics)

Η Αμερική αλλά και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση του Johnny Depp εναντίον της Amber Heard στο Fairfax της Βιρτζίνια, με το Court TV μεταδίδει τη δίκη και να έχει διπλασιάσει τις τηλεθεάσεις του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόκειται για μία μπερδεμένη δίκη. Ενώ τεχνικά πρόκειται για μια δίκη δυσφήμισης για ένα άρθρο εφημερίδας, με τον Ντεπ να μηνύει την Χερντ, στο επίκεντρΟ  είναι μια μεγάλη

σύγκρουση.

Η Άμπερ Χερντ λέει ότι ο Τζόνι Ντεπ την κακοποίησε ενώ ο Ντεπ λέει ότι η Χερντ τον κακοποίησε. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;

Ποιος μηνύει ποιον και γιατί;

Ο Τζόνι Ντεπ μηνύει την Άμπερ Χερντ για συκοφαντική δυσφήμιση λόγω ενός άρθρου που δημοσίευσε στην Washington Post το 2018. Στο άρθρο με τίτλο «Μίλησα κατά της σεξουαλικής βίας και αντιμετώπισα την οργή του πολιτισμού μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει», η Χερντ δεν αναφέρει ποτέ τον Ντεπ, αλλά αναφέρεται στον εαυτό της ως ένα δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Ο Ντεπ και οι δικηγόροι του υποστήριξαν και ένας δικαστής συμφώνησε, ότι η Χερντ υπονοεί ξεκάθαρα ότι ο Ντεπ την κακοποίησε κατά τη διάρκεια του γάμου τους που κράτησε ένα χρόνο.

Η Χερντ κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια την Ντεπ για ενδοοικογενειακή βία τον Μάιο του 2016, όταν λίγες μέρες μετά την υποβολή αίτησης διαζυγίου, ζήτησε και έλαβε προσωρινό περιοριστικό διάταγμα για λόγους ενδοοικογενειακής βίας. Ο δικηγόρος του Ντεπ εξέδωσε αμέσως μια δήλωση λέγοντας ότι η Χερντ έλεγε ψέματα, «προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια πρόωρη οικονομική επίλυση με τους ισχυρισμούς κατάχρησης».

Όταν το ζευγάρι έφτασε τελικά σε ένα διακανονισμό διαζυγίου μέσω του δικαστηρίου τον Αύγουστο του 2016, η Χερντ απέσυρε το αίτημά της για μόνιμη περιοριστική διαταγή. Το ζευγάρι εξέδωσε επίσης μια κοινή δήλωση που περίεργα προέβαλε τον ισχυρισμό ότι καμία από τις αντιφατικές δηλώσεις που έκανε η καθεμία πλευρά για την άλλη δεν ήταν αληθινή. Από τη μία πλευρά, αναφερόταν ότι «δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση σωματικής ή συναισθηματικής βλάβης» (άρα ο Ντεπ δεν ήταν καταχρηστικός) και από την άλλη ότι, «κανένα μέρος δεν έχει κατηγορήσει ψευδώς για οικονομικά οφέλη» (άρα η Χερντ δεν έλεγε ψέματα για καλύτερη οικονομική διευθέτηση).

Πρόκειται για περίπτωση «αμοιβαίας κακοποίησης;»

Αν υπάρχει ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο στην υπόθεση, είναι ότι αυτή η ιστορία είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Ντεπ ενήργησε βίαια εναντίον της Χερντ. Στη δίκη του Ηνωμένου Βασιλείου, η Χερντ υπέβαλε κατάθεση μάρτυρα,  μηνύματα κειμένου, email και φωτογραφίες με τους μώλωπες της. Συνολικά, έδειξαν ένα σαφές μοτίβο κατάχρησης, που συχνά έδειχναν όταν ο Ντεπ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ. Για να τα παραποιήσει, η Χερντ θα έπρεπε να περάσουν χρόνια σχεδιάζοντας να παραποιήσει το όνομα του Ντεπ.

Τον Ιούνιο του 2013, μια από τις στενές φίλες της Χερντ την αγκάλιασε. Μετά σύμφωνα με τη Χερντ, ο Ντεπ, μεθυσμένος και υπό την επήρεια ναρκωτικών,  άρπαξε τη γυναίκα από το χέρι και απείλησε να της κάνει κακό.

Στη συνέχεια, φέρεται να τη χτύπησε και της πέταξε γυαλιά ενώ πολλοί μάρτυρες συμφωνούν ότι ο Ντεπ οπωσδήποτε ήταν ετκός εαυτού. Μία νέα αποκάλυψη είδε το φως της δημοσιότητας με κάποια μηνύματα μεταξύ του Τζόνι Ντεπ και του ηθοποιού Πολ Μπετάνυ, στα οποία αποκαλούσαν την Χερντ ως μάγισσα, και να την κάψουν.

Τον Μάρτιο του 2015, ενώ βρισκόταν στην Αυστραλία, η Χερντ λέει ότι ο Ντεπ πέρασε ένα τριήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου λέει ότι της επιτέθηκε επανειλημμένα. Τόσο η Χερντ όσο και ο Ντεπ συμφωνούν ότι η άκρη του δαχτύλου του Ντεπ κόπηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (ο Ντεπ λέει ότι η Χερντ του πέταξε ένα μπουκάλι και του το έκοψε, ενώ η Χερντ λέει ότι ο Ντεπ το έκοψε μόνος του από το να χτυπήσει στον τοίχο με ένα πλαστικό τηλέφωνο στον τοίχο).

Τόσο η αδερφή της Χερντ όσο και ο φίλος της Ρόκι Πένινγκτον κατέθεσαν ότι την είδαν καλυμμένη με μώλωπες και κοψίματα λίγο μετά το εν λόγω περιστατικό και ότι η Χερντ τους είπε τότε ότι ο Ντεπ της επιτέθηκε. Τα αποδεικτικα στοιχεια που κατατέθηκαν στο δικαστήριο δείχνουν ότι το προσωπικό του Ντεπ συμφωνεί να πει ότι δεν ήξερε πώς έχασε την άκρη του δακτύλου του.

«Αποδέχομαι ότι η Χερντ έπεσε θύμα συνεχιζόμενων και πολλαπλών επιθέσεων από τον κ. Ντεπ στην Αυστραλία», έγραψε στην απόφασή του ο βρετανός δικαστής Άντριου Νίκολ. «Είναι σημάδι του βάθους της οργής του ότι παραδέχτηκε ότι χάραξε γκράφιτι με αίμα από το τραυματισμένο δάχτυλό του και στη συνέχεια, όταν αυτό ήταν ανεπαρκές, βούτηξε το βαριά τραυματισμένο δάχτυλό του στη μπογιά και συνέχισε να γράφει μηνύματα και άλλα πράγματα. Δέχομαι τα στοιχεία της για τη φύση των επιθέσεων που διέπραξε εναντίον της. Πρέπει να ήταν τρομακτικοί. Δέχομαι ότι ο κύριος Ντεπ την έβαλε σε φόβο για τη ζωή της».

Υπάρχουν επίσης αδιάσειστα στοιχεία ότι η Χερντ συμπεριφέρθηκε βίαια στον Ντεπ κατά τη διάρκεια της σχέσης τους.

Ο Ντεπ έχει δημοσιοποιήσει ηχογραφήσεις των συνομιλιών που είχε με την Χερντ κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Στις ηχογραφήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από την Daily Mail λίγο πριν από τη δίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2020, η Χερντ αναφέρεται στο χτύπημα του Ντεπ. Λέει, «λυπάμαι που δεν σε χτύπησα στο πρόσωπο με ένα σωστό χαστούκι, αλλά σε χτυπούσα, δεν σε γρονθοκοπούσα. Δεν ξέρω ποια ήταν η κίνηση του χεριού μου, αλλά είσαι καλά, δεν σε πλήγωσα, δεν σε χτύπησα, σε χτυπούσα».

Ο Ντεπ απαντά ότι «απλά δεν μπορούσα να δεχτώ περισσότερη σωματική κακοποίηση ο ένας στον άλλον», προειδοποιώντας την Χερντ ότι «φοβάμαι μέχρι θανάτου ότι είμαστε μια σκηνή εγκλήματος αυτή τη στιγμή». Η Χερντ απαντά: «Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ ότι δεν θα ξαναγίνω επιθετική. Θεέ μου, μερικές φορές τρελαίνομαι τόσο πολύ που το χάνω».

Σε μια άλλη ηχογράφηση κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας για το περιστατικό στην Αυστραλία, η Χερντ φαίνεται να κοροϊδεύει την ιδέα ότι ο Ντεπ μπορεί να τοποθετηθεί ως θύμα. «Έχασα ένα δάχτυλο, φίλε», λέει ο Ντεπ ενώ πρόσθεσε ότι είχε πετάξει στο πρόσωπό του ένα μπουκάλι οινοπνευματωδών ποτών».

«Πες στον κόσμο, Τζόνι. Πες τους: «Τζόνι Ντεπ, εγώ, άντρας, είμαι κι εγώ θύμα ενδοοικογενειακής βίας, είναι δίκαιος αγώνας» και δες πόσοι άνθρωποι πιστεύουν ή τάσσονται στο πλευρό σου».

Τον Απρίλιο του 2022, η ομάδα του Ντεπ παρουσίασε αυτή την ηχογράφηση στη δίκη στο Fairfax κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Ντεπ. Ο δικηγόρος του Ντεπ τον ρώτησε πώς απάντησε όταν η Χερντ του πρότεινε να πει στον κόσμο ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ο Ντεπ απάντησε: «Εγώ είπα, «Ναι, είμαι».

Η ομάδα του Ντεπ στηρίζεται επίσης στη διαφορά μεταξύ της αναφερόμενης ιστορίας του Ντεπ και της ιστορίας του Χερντ. Ενώ ο Ντεπ είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για υλικές ζημιές και λεκτικές απειλές, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κατηγορηθεί για το είδος της βίας που περιγράφει η Χερντ στον λογαριασμό της, την οποία οι προηγούμενες φίλες είχαν περιγράψει ως ασυνήθιστη για αυτόν. Η Χερντ ωστόσο, έχει να λογοδοτήσει κάποιες μικρές κατηγορίες για βία.

Το 2009, η Χερντ τσακώθηκε σε ένα αεροδρόμιο με την τότε κοπέλα της Tasya van Ree. Η αστυνομία συνέλαβε τη Χερντ αλλά ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Η Van Ree κυκλοφόρησε μια δήλωση που εμμένει από τη Χερντ, λέγοντας ότι το περιστατικό ήταν δυσανάλογο και περιγράφει τον μισογυνισμό και την ομοφοβία των αστυνομικών.

Και η πρώην βοηθός της Χερντ, Κέιτ Τζέιμς, κατέθεσε στο δικαστήριο τον Απρίλιο ότι όταν ζήτησε από τη Χερντ αύξηση μισθού, η Χερντ την έφτυσε στο πρόσωπο.

Ο Ντεπ υποστηρίζει επίσης ότι η Χερντ δεν έχει δωρίσει την πλήρη συμφωνία του διαζυγίου της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως είπε ότι θα έκανε. Ενώ η Χερντ υποσχέθηκε να δώσει στην Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) 3,5 εκατομμύρια δολάρια, το ACLU επιβεβαίωσε ότι δώρισε μόνο 1,3 εκατομμύρια δολάρια και ότι πιστεύει ότι τουλάχιστον 500.000 δολάρια από αυτά τα χρήματα προήλθαν από τον Έλον Μασκ.  Ο Ντεπ φαίνεται να προσπαθεί να υπονοήσει εδώ ότι η Χερντ χρειάζεται πραγματικά κάποια χρήματα και ότι ίσως αυτό ήταν το κίνητρό της για να κυνηγήσει τον Ντεπ.

Τι λένε οι ειδικοί για τις δύο ανταγωνιστικές αφηγήσεις

Στις 14 Απριλίου, η ομάδα του Ντεπ κάλεσε τη σύμβουλο γάμου Λόρελ Άντερσον στη δίκη του Fairfax. Η Άντερσον, η οποία συμβούλευε τον Ντεπ και τη Χερντ κατά τη διάρκεια του γάμου τους, είπε ότι θεωρούσε πως στη σχέση τους υπήρχε μια «αμοιβαία κακοποίηση».

Η Άντερσον κατέθεσε ότι είδε τη Χερντ μελανιασμένη μετά από καυγάδες με τον Ντεπ και ότι η Χερντ της είπε ότι είχε σωματικές διαμάχες με τον Ντεπ πολλές φορές. Είπε ότι πίστευε, αλλά δεν ήταν σίγουρη, ότι ο Ντεπ είχε επίσης ξεκινήσει σωματικές διαμάχες με την Χερντ. Τόσο ο Ντεπ όσο και η Χερντ έχουν πει ότι υπέστησαν σωματική κακοποίηση ως παιδιά και η θεωρία της Άντερσον είναι ότι η σχέση τους τους ώθησε πίσω σε τοξικά πρότυπα παιδικής ηλικίας, με τον καθένα να κακοποιεί τον άλλον και κανένας τελικά να μην είναι πιο υπεύθυνος από τον άλλον.

Ωστόσο, ειδικοί στην ενδοοικογενειακή βία περιγράφουν την έννοια της «αμοιβαίας κακοποίησης» ως διχαστική.

«Δεν πιστεύω στην αμοιβαία κακοποίηση. Δεν πιστεύω ότι δύο κόμματα αποφασίζουν να συναντηθούν στην κουζίνα και να τα βγάλουν έξω», δήλωσε στο NBC News η Ρουθ Γκλεν, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Συνασπισμού κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας. Ο Γκλεν υποστηρίζει ότι κάθε διαμάχη μεταξύ δύο ανθρώπων έχει έναν «πρωταρχικό επιτιθέμενο» και ότι αν το άλλο μέρος απαντήσει σε αυτοάμυνα, αυτό δεν λογίζεται ως αμοιβαία κακοποίηση.

Μια άλλη έννοια από την έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμη για την κατανόηση αυτής της υπόθεσης ονομάζεται DARVO.

«Το DARVO αναφέρεται σε μια αντίδραση που μπορεί να επιδείξουν οι δράστες κακής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα οι σεξουαλικοί παραβάτες, ως απάντηση στο να λογοδοτήσουν για τη συμπεριφορά τους», γράφει η Jennifer J. Freyd, ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Το DARVO σημαίνει Deny, Attack και Reverse Victim and Offender. Ο δράστης ή η δράστης μπορεί να αρνηθεί τη συμπεριφορά, να επιτεθεί στο άτομο που κάνει την αντιπαράθεση και να αντιστρέψει τους ρόλους του θύματος και του δράστη έτσι ώστε ο δράστης να αναλάβει το ρόλο του θύματος και να μετατρέψει το αληθινό θύμα ή τον πληροφοριοδότη σε φερόμενο ως δράστη.

Σε αυτή την περίπτωση, τόσο ο Ντεπ όσο και η Χερντ ισχυρίζονται ότι κακοποιούνται ψευδώς ως υβριστές από τον αληθινό θύτη. Αν ο ένας λέει την αλήθεια, ο άλλος ασχολείται με το κλασικό DARVO. Ποιος όμως;

Αυτό μπορεί να μην είναι μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί ικανοποιητικά ενός ποινικού δικαστηρίου, πέρα ​​από κάθε αμφιβολία. Αλλά να τι ξέρουμε.

Πολλοί άνθρωποι στο διαδίκτυο υποστηρίζουν τον Τζόνι Ντεπ

Η μαζική υποστήριξη στον Ντεπ έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα περίεργα αυτής της υπόθεσης. Στο Reddit, στο Twitter και στο TikTok, οι άνθρωποι δηλώνουν την υποστήριξή τους στον Ντεπ και τη βεβαιότητα ότι η Χερντ λέει ψέματα.

«Οι αφίσες στο Twitter και στο TikTok έχουν στηρίξει συντριπτικά τον Ντεπ, με hashtags όπως «JusticeForJohnnyDepp» να συγκεντρώνουν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok. Παρόμοια hashtags έχουν αναρτηθεί στο Twitter χιλιάδες φορές», ανέφερε το NBC News κατά την έναρξη της δοκιμής.

Ο Ντεπ έχει γίνει επίσης σύμβολο για όσους θέλουν να έχουν μια συζήτηση για τους άνδρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τόσο καλής πίστης όσο και κακής.

Στο Twitter, οι σοβαρές αναρτήσεις για τον Ντεπ αφθονούν με το hashtag #BelieveMaleVictims. Η National Domestic Violence Hotline εκτιμά ότι ένας στους επτά ενήλικες άνδρες στις ΗΠΑ έχει πέσει θύμα βίας από σύντροφο, αλλά λέει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να αναφέρουν την κακοποίησή τους ή να αναζητήσουν βοήθεια. Οι υποστηρικτές του Ντεπ υποστηρίζουν ότι η προθυμία του να ταυτιστεί ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας είναι μια ισχυρή χειρονομία για να σπάσει αυτό το στίγμα.

Αυτό που καθιστά δύσκολο το έργο του Ντεπ είναι πως, ο αμερικανικός νόμος για τη συκοφαντική δυσφήμιση θέτει το βάρος της απόδειξης στον κατήγορο, όχι στον κατηγορούμενο, πράγμα που σημαίνει ότι εναπόκειται στον Ντεπ να αποδείξει στους ενόρκους ότι δεν κακοποίησε τη Χερντ. Αν έχασε μια υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι νόμοι για τη συκοφαντική δυσφήμιση ήταν πιο ευνοϊκοί γι’ αυτόν, είναι δύσκολο να τον δούμε να κερδίζει στις ΗΠΑ.

Είναι επίσης δύσκολο να δούμε τη φήμη του Ντεπ να ανακάμπτει πλήρως από τις πρόσφατες αγωγές του. Ακόμη και αφού η Χερντ τον κατηγόρησε για ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το Χόλιγουντ είχε αρκετή κάλυψη για να συνεχίσει τις δουλειές του ως συνήθως. Ωστόσο, αν αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να διδάξει κάτι, είναι ότι ο Τζόνι Ντεπ εξακολουθεί να είναι σταρ και εξακολουθεί να είναι σε θέση να τραβήξει την προσοχή του κόσμου.

Πληροφορίες από NBC/VOX

Keywords
δικη, johnny depp, amber heard, το φως, εν λόγω, daily mail, nbc news, johnny, amber, washington, email, μώλωπες, επήρεια, νέα, φως, mail, nbc, news, jennifer, σημαίνει, twitter, ηπα, σταρ, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, amber heard, κομματα, nbc news, αστυνομια, αυστραλια, αφισες, γυναικα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, περιεργα, ρωτησε, σταρ, τηλεφωνο, φωτογραφιες, φως, ψεματα, daily mail, email, johnny depp, mail, nbc, news, αεροδρομιο, αυξηση, αρθρο, αιμα, αλκοολ, αμερικη, αμοιβαια, αμπερ, αποκαλυψη, ατομο, βοηθεια, γκραφιτι, γινει, γυαλια, δαχτυλο, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, διαδικτυο, ειπε, υπαρχει, εν λόγω, εννοια, επήρεια, επρεπε, επτα, ερευνα, ζωη, ιδεα, ειδος, υποθεση, θεε μου, θεωρια, ηχογραφηση, κειτ, κινηση, κουζινα, λεει ψεματα, μηνυματα, μώλωπες, νομοι, ομαδα, ονομα, οπωσδηποτε, παιδια, ρολο, σιγουρη, συζητηση, συνεχεια, στιγμα, στην κουζινα, το φως, τριημερο, φυση, φημη, φορα, χερι, amber, δουλειες, ενωση, ιδιαιτερα, johnny, jennifer, κοπελα, οργη, washington, σημαίνει, σκηνη, σωστο, βοηθος, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα