Δίκη Χριστόφια – Μιλτή: Λίγο πριν τις τελικές αγορεύσεις

Με τη μαρτυρία του ελεγκτή Νίνου Χατζηρούσου, η υπεράσπιση του Δημήτρη Χριστόφια ολοκλήρωσε σήμερα την παρουσίαση της εκδοχής της για τα όσα καταλογίζει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου με την αγωγή που καταχώρησε εναντίον του, διεκδικώντας το ποσό των 22 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηρούσος είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και εξασκεί το επάγγελμα

του ελεγκτή και συμβούλου επιχειρήσεων από το 1971, ενώ έχει διοριστεί Παραλήπτης Διαχειριστής, καθώς και Εκκαθαριστής σε σωρεία υποθέσεων σε διαδικασίες τόσο εντός όσο και εκτός Δικαστηρίου.

Σε γραπτή δήλωση που κατέθεσε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εκδικάζει την αγωγή, ο κ. Χατζηρούσος αναφέρει ότι οι δικηγόροι του τέως Προέδρου του ζήτησαν να μελετήσει τις οικονομικές καταστάσεις και τις φορολογικές δηλώσεις της εργοληπτικής εταιρείας του Μιλτιάδη Νεοφύτου που αφορούν τα έτη 2006 μέχρι 2014 και να εκφράσει ενώπιον του δικαστηρίου την επαγγελματική του γνώμη και γνώση.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Λουκάς Παπαλλής, που ετοίμασε τη μονοσέλιδη κατάσταση για την κερδοφορία της εταιρείας για τα έτη 2008-2014 δεν είναι μέλος του Συλλόγου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ενώ τα αποτελέσματα συνάδουν με τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, αλλά δεν γίνεται αναφορά αν τα αποτελέσματα είναι πριν την επιβολή φορολογίας ή μετά την επιβολή.

Ο κ. Χατζηρούσος αναφέρει επίσης στη δήλωσή του ότι «δεν γίνεται καμία αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις και στις φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας στο όνομα του ΑΚΕΛ, του Αθλητικού Σωματείου «Ομόνοια» και του Δημήτρη Χριστόφια για τα έτη 2006 – 2014».

Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν φαίνεται να υπάρχουν ποσά ή τόκοι που να οφείλονται από το ΑΚΕΛ, το Αθλητικό Σωματείο «Ομόνοια» ή τον Δημήτρη Χριστόφια στις οικονομικές καταστάσεις και φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας για τα έτη 2006 – 2014».

Ο μάρτυρας αναφέρει, ακόμη, ότι «δεν γίνεται καμία αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις και τις φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας είτε για οφειλές ή για τόκους που οφείλονται, είτε εγγυήσεις που δόθηκαν από τον Δημήτρη Χριστόφια ή το Σωματείο Ομόνοια ή το ΑΚΕΛ».

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, «τα εμπορικά και άλλα εισπρακτέα από την εταιρεία ποσά για τα έτη 2011 μέχρι 2014, έχουν ως ακολούθως: €13.105.143 (2011), €11.266.519 (2012), €7.590.228 (2013) και €6.287.791 (2014)».

Είναι φυσιολογικό, όπως αναφέρει, «να μην υπάρχουν αναλύσεις στις οικονομικές καταστάσεις και τις φορολογικές δηλώσεις για τα οφειλόμενα προς την εταιρεία ποσά, ούτε για τα έργα υπό εκτέλεση. Σίγουρα, όμως, αν εκτελέστηκαν έργα από την εταιρεία είτε για το ΑΚΕΛ είτε για τον κ. Δημήτρη Χριστόφια είτε για το Αθλητικό Σωματείο «Ομόνοια», θα πρέπει να υπάρχουν μερίδες στα βιβλία της εταιρείας οι οποίες να αντικατοπτρίζουν τις συναλλαγές που έγιναν και να παρουσιάζουν οποιοδήποτε υπόλοιπο παρέμεινε οφειλόμενο από τους πιο πάνω αναφερόμενους».

«Δεν υπάρχει καμία αναφορά», προσθέτει, «σε εγγυήσεις για δάνεια προς το Σωματείο «Ομόνοια», ούτε έχουν δηλωθεί τόκοι εισπρακτέοι έναντι χρεωστικών υπολοίπων, εκτός από τόκους που προκύπτουν από οφειλές σε συγγενικές εταιρείες και μετόχους».

«Είναι ορθό και πρέπον να γίνεται αναφορά σε τόκους οι οποίοι οφείλονται στην εταιρεία, γιατί με τον τρόπο αυτό δίδεται η σωστή εικόνα της εταιρείας, η ορθότητα του ενεργητικού και παθητικού, όπου εξάγεται το σωστό συμπέρασμα για την τυχόν κερδοφορία της εταιρείας και επιπρόσθετα υπάρχει η ορθότητα των πληρωμών σε υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι του κράτους», σημειώνει.

Ο κ. Χατζηρούσος αναφέρει επίσης ότι «ο λογαριασμός του Μιλτιάδη Νεοφύτου με την εταιρεία, παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές για τα έτη 2009 μέχρι 2011» και προσθέτει ότι «τα υπόλοιπα στις 31 Δεκεμβρίου για κάθε έτος για τα έτη 2008 μέχρι 2014, έχουν ως ακολούθως: 2008 Πιστωτικό €654.179, 2009 Πιστωτικό €3,790.943, 2010 Χρεωστικό €11,205.300, 2011 Χρεωστικό €1,984.399, 2012 Χρεωστικό €2,175.538, 2013 Χρεωστικό €2,432.498 και 2014 Χρεωστικό €2,477.378».

Αναφέρει, ακόμη, ότι μαζί με τις οικονομικές καταστάσεις και τις φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας και το μονοσέλιδο που είναι υπογραμμένο από τον Λουκά Παπαλλή, παρέλαβε και αντίγραφο της Έκθεσης Απαίτησης και υπεράσπισης, όπου αναφέρονται σε «ενάγοντες» όσον αφορά τα έργα και τις δοσοληψίες, «έτσι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις ή και τις φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας και μόνο αν η ανάληψη των έργων ή και οι δοσοληψίες έγιναν από την εταιρεία ή από τον Μιλτιάδη Νεοφύτου προσωπικά», όπως υποστηρίζει.

Αναφέρει, τέλος, ότι «δεν γίνεται καμία αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις για τις σημαντικές αλλαγές στον προσωπικό λογαριασμό του Μιλτιάδη Νεοφύτου, κυρίως στο έτος 2010, όπου υπάρχουν χρεώσεις τουλάχιστον για €14,996.243 και το έτος 2011, όπου υπήρχαν πιστώσεις για τουλάχιστο €9,220.901 ούτε γίνεται αναφορά για πίστωση ή χρέωση τόκων στους πιστωτικούς ή χρεωστικούς λογαριασμούς του Μιλτιάδη Νεοφύτου».

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος του κ. Νεοφύτου, Χαρίλαος Βελάρης, ζήτησε την άδεια του δικαστηρίου προκειμένου να παρουσιάσει αντικρουστική μαρτυρία σε σχέση με «εκτός δικογράφων ισχυρισμό», όπως είπε, του τέως Προέδρου κατά τη μαρτυρία του, ο οποίος ισχυρισμός δεν είχε τεθεί προς την πλευρά των εναγόντων για να τοποθετηθούν.

Ο κ. Βελάρης είπε ότι ο κ. Χριστόφιας είχε ισχυριστεί ότι η εταιρεία του κ. Νεοφύτου προχώρησε σε οικοδομικές εργασίες στις οικίες του «αυθαιρέτως» και χωρίς την έγκριση του ιδίου και του αρχιτέκτονα του. Για να απαντήσει στον ισχυρισμό αυτό, ο δικηγόρος του κ. Νεοφύτου ζήτησε την άδεια του δικαστηρίου προκειμένου να επανακλητεύσει ως μάρτυρα τον Γενικό Διευθυντή της εργοληπτικής εταιρείας Γιαννάκη Ιωάννου για να καταθέσει τις οδηγίες που ελάμβανε η εταιρεία του κ. Νεοφύτου για να προβαίνει στις οικοδομικές εργασίες.

Ο δικαστής Νικόλας Σάντης έδωσε χρόνο στην πλευρά του κ. Νεοφύτου να καταχωρήσει γραπτώς το αίτημα της στις 19 Απριλίου και ακολούθως θα επιδοθεί στην άλλη πλευρά για να εγείρει οποιαδήποτε ένσταση.

Όρισε επίσης την 28 Απριλίου στις 9.00 το πρωί για ακρόαση του αιτήματος και για έκδοση απόφασης αυθημερόν.

Μετά την εξέταση του αιτήματος, το δικαστήριο αναμένεται ότι θα ορίσει νέα δικάσιμο, κατά την οποία οι δυο πλευρές θα προβούν στις τελικές τους αγορεύσεις.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο εκ των δικηγόρων του τέως Προέδρου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, κατάθεσε στο δικαστήριο, ως τεκμήρια, τις δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε ο κ. Νεοφύτου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στις 26 και 28 Φεβρουαρίου 2017. Υπενθυμίζεται ότι η υπεράσπιση του κ. Χριστόφια κατήγγειλε τις συνεντεύξεις αυτές στην Αστυνομία, με το αιτιολογικό ότι συνιστούν «παράνομη παρέμβαση» σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία.

Με την αγωγή του κατά του Δ. Χριστόφια, ο κ. Νεοφύτου διεκδικεί το ποσό των 22 εκατ. ευρώ για οικοδομικές εργασίες που, όπως ισχυρίζεται, έχει διενεργήσει στις οικίες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μακεδονίτισσα και στο Κελλάκι και για χρήματα που έδωσε στην Ομόνοια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα