Δικαστήριο "παγώνει" τις δόσεις δανείου σε ελβετικό φράγκο

«Πάγωμα» των δόσεων στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο, διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, κρίνοντας ότι ο τρόπος που διαμορφωνόταν το επιτόκιο, δεν ήταν σαφής στη δανειακή σύμβαση που είχε συναφθεί.

Το διάταγμα εκδόθηκε μετά από εκδίκαση αγωγής που κατέθεσαν από κοινού ο δανειολήπτης με την εγγυήτρια, με το δικαστήριο να ακούει και τις δύο πλευρές πριν αποφανθεί για την υπόθεση. Έτσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, εξέδωσε

διάταγμα για το «πάγωμα» της καταβολής δόσεων και την απαγόρευση εκποίησης δύο συμβολαίων για ασφάλεια ζωής.

Τι είπε ο δανειολήπτης

Στην κατάθεσή τους, δανειολήπτης και εγγυήτρια ισχυρίστηκαν ότι οι δόσεις καταβάλλονταν κανονικά και ανελλιπώς από το 2007 που συνάφθηκε το δάνειο, μέχρι τον Μάιου του 2015, όπου κι έγινε η καταγγελία του.

Συνολικά, η τράπεζα είχε εισπράξει το ποσό των 185.200 ελβετικών φράγκων, ενώ το υπόλοιπο της οφειλής αγγίζει τα 140.000 ε.φ. Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς, ο δανειολήπτης είχε πληρώσει 54.200 ευρώ παραπάνω από το αρχικό δάνειο.

Σύμφωνα με τον ενάγοντα, η καταβολή των δόσεων γινόταν κανονικά, έως ότου τα ποσά άρχισαν να αυξάνονται κατά πολύ.

Τα παραπάνω ήρθαν στην κρίση του επαρχιακού δικαστή Νίκου Γιαπανά, ο οποίος διαπίστωσε ότι σε περιπτώσεις που ο υπολογισμός του επιτοκίου γίνεται με διαφορετικό τρόπο από εκείνο που υπολογίζεται με βάση το euribor που εφαρμόζεται στο ευρώ, το δανεισθέν ποσό του κεφαλαίου, αλλά και το επιτόκιο του δανείου, παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα στον δανειολήπτη, ο οποίος αδυνατεί να υπολογίσει σωστά τα ποσά που οφείλει και τις δόσεις.

Ο δικαστής παρέπεμψε, επίσης, σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποδεικνύοντας ότι στην περίπτωση αυτή που αφορούσε δανεισμό σε ελβετικό φράγκο, «το δικαστήριο έκρινε ότι η ρήτρα της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να ελεγχθεί ως προς την καταχρηστικότητά της, όταν είναι διατυπωμένη με τρόπο που δεν γίνονται σαφείς και κατανοητοί στον δανειολήπτη οι οικονομικοί λόγοι που οδήγησαν στην εισαγωγή της συμβατικής ρήτρας στη σύμβαση, καθώς και η σχέση της με τις υπόλοιπες συμβατικές ρήτρες, αλλά και οικονομικές συνέπειες. Και τούτο διότι καταργείται η αρχή της διαφάνειας».

Έτσι, υποδεικνύεται ότι στη σύμβαση θα πρέπει να είναι ευκρινές και κατανοητό το πώς διαμορφώνεται η δόση του δανείου, καθώς και ο τρόπος μετατροπής του ξένου νομίσματος.

Τέλος, σημειώνεται ότι το εν λόγω ενδιάμεσο διάταγμα εκδόθηκε με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη αγωγή έχει ελπίδες να δικαιωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα