Δικαίωση για κατοίκους Ιδαλίου–«Παρανομούν αν επαναλειτουργήσουν τα ασφαλτικά»

Ο Δήμος Ιδαλίου δημοσιεύει τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, τα οποία όπως αναφέρει τεκμηριώνουν τους λόγους που οι ασφαλτικές μονάδες δεν δύνανται να επαναλειτουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι

Όπως διευκρινίζει ο Δήμος Ιδαλίου η μελέτη με αναθετούσα αρχή τον Δήμο Ιδαλίου, έχει πραγματοποιηθεί από μια διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου με τεχνογνωσία σε επιστημονικό, νομικό και επιδημιολογικό επίπεδο με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρίνα Νεοφύτου από το Τμήμα

Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Συγγραφείς της τελικής έκθεσης ήταν οι Αντρέας Ελευθερίου, Παναγιώτης Κουής, Ορέστης Μάτσας, Πέτρος Μουζουρίδης, Mαρίνα Νεοφύτου και Ιωάννα Χατζηγιάννη.

Ο Δήμος Ιδαλίου προσθέτει πως τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά και να κωδικοποιούν τις βασικές παραμέτρους που επιδρούν στα φαινόμενα επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας για τα οποία διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για χρόνια.

Στη μελέτη καταγράφεται να προέκυψαν οι 342 δυνητικά οχληρές δραστηριότητες περιμετρικά της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, από το σύνολο των 1824 επιχειρήσεων του μητρώου για επιχειρήσεις από γειτνιάζουσες περιοχές.

Επίσης η μελέτη βάσει δεδομένων, παρουσιάζει τις περιπτώσεις όπου η περιοχή Νέας Λήδρας, της Ηλιούπολης, της Καλλιθέας αλλά κι ευρύτερα η οικιστική ζώνη Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ιδαλίου επηρεάζεται από τις βιομηχανικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Ειδικότερα η αποτύπωση δείχνει ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η οικιστική ζώνη δύναται να επηρεαστεί σημαντικά από τη βιομηχανική περιοχή Τσερίου, ενώ κατά τις μεσημβρινές ώρες από την βιομηχανική περιοχή Γερίου.

Συνεχίζοντας ο Δήμος Ιδαλίου αναφέρει ότι παρουσιάζονται τα ροδογράμματα και οι εικόνες εντός της μελέτης που απεικονίζουν την κατεύθυνση των ανέμων που επεξηγούν/τεκμηριώνουν τις παρατηρήσεις των κατοίκων στην περιοχή.

Επίσης καταγράφεται ότι κάτω από συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες η ποιότητα του αέρα στην οικιστική περιοχή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και ότι οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με δυνητικά υψηλές εκπομπές ρύπων κάτω από το ύψος της θερμοκρασιακής αναστροφής που εμφανίζεται επίσης τις πρωινές ώρες (φαινόμενο Καπνισμού), οδηγεί στη συχνή εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων οσμών/ρύπων στο έδαφος (χωρίς να ορίζεται το ακριβές χρονικό διάστημα).

Ο Δήμος Ιδαλίου διατυπώνει τη θέση ότι τα συμπεράσματα καθώς και η σύνοψη των αποτελεσμάτων της μελέτης παρέχουν σαφείς απαντήσεις σε όλα τα δημοσιεύματα, τους τεχνοκρατικούς κύκλους καθώς και στα αρμόδια Τμήματα που κατά καιρούς αναφέρθηκαν σε πολιτικές αποφάσεις για το Δάλι ή αμφισβήτησαν έμμεσα ή άμεσα στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για χρόνια οι κάτοικοι της Ενορίας.

Περαιτέρω αναφέρει πως βάσει αυτών των επιστημονικών δεδομένων (που δεν δύνανται να αμφισβητηθούν) η πολιτεία καθώς και τα αρμόδια Τμήματα θα παρανομούν στο ενδεχόμενο παραμονής ή λειτουργίας των συγκεκριμένων ασφαλτικών μονάδων στο Δάλι, εφόσον πολύ απλά θα καταρρίπτονται οι βασικές περιβαλλοντικές αρχές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Τέλος εισηγείται όπως σε οποιοδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας καθώς και τα αντίστοιχα Υπουργεία να συνυπολογίσουν ρητά τις αναφερόμενες παραμέτρους, όπως ρητά θα πράττει ο Δήμος Ιδαλίου και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις της ευρύτερης περιοχής, σε οποιαδήποτε αξιολόγηση θα συμμετέχουν ως εμπλεκόμενοι φορείς.

Διαβάστε ακόμη: Δάλι για ασφαλτικά: Ο φαύλος κύκλος αφήνει όμηρους τους κατοίκους

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα