Δικαιωμένη νιώθει η ΠΣΕΜ

Προβληματισμό στους καθηγητές προκαλεί εγκύκλιος του Υπουργείου για τις Παγκύπριες Εξετάσεις
Οι μαθητές χαιρετίζουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για απαλλαγή των απόρων μαθητών από τα τέλη των εξετάσεων

Δικαιώνει τους μαθητές η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εξαίρεση των απόρων μαθητών από την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ ανά εξεταζόμενο μάθημα πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών. Προσθέτει ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξαιρούνται 935 άποροι μαθητές από την καταβολή

τελών για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, καθώς και των τελών έκδοσης Απολυτηρίου και Αποδεικτικού Απόλυσης.

Η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι «η απόφαση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια στήριξης των συμμαθητών μας και παροχής βοήθειας, ενώ την ίδια στιγμή είναι το πρώτο βήμα για λύση των προβλημάτων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση». Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να βρει τους οικονομικούς πόρους να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή να δίνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους συμμαθητές μας η δωρεάν δυνατότητα να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις».

Προβληματίζει η εγκύκλιος
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, για άμεση ανάγκη για διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων που απορρέουν από την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με τη λήξη των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια (ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ), κάνει λόγο η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η οργάνωση, στη χθεσινή συνεδρία της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ τοποθετήθηκε για το πιο πάνω θέμα και για τα προβλήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, τα οποία είναι πολλά και σοβαρά.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο είναι προφανές ότι:
1. Τίθενται στη μέγκενη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων μαθητές/τριες εκπαιδευτικοί και σχολικό πρόγραμμα.

2. Συρρικνώνεται ο διδακτικός χρόνος και συνεπώς προκαλούνται σοβαρές στρεβλώσεις σε σχέση με τα Αναλυτικά Προγράμματα και τον Προγραμματισμό της διδακτέας και εξεταστέας ύλης.

3. Υιοθετούνται πρωτοφανείς αντιπαιδαγωγικές πρακτικές σε σχέση με το Πρόγραμμα εξετάσεων, καθώς οι μαθητές/-τριες καλούνται να προσέρχονται σε εξετάσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση.

4. Δημιουργείται ένα εξαιρετικά πιεστικό και βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

5. Δεν υπάρχει καμιά διευκρίνιση για την περίοδο υποστηρικτικής διδασκαλίας (ποιοι διδάσκουν, σε πόσες περιόδους, ποιο το περιεχόμενο κ.λπ.).

Σημειώνεται, παράλληλα, στην ανακοίνωση ότι τα πιο πάνω -και πολλά άλλα που σταδιακά θα αρχίσουν να εμφανίζονται στους σχολικούς χώρους- είναι απότοκο των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων, που πρόσφατα ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

«Παρά το γεγονός ότι η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών καταψήφισε τους συγκεκριμένους Κανονισμούς σε επίπεδο ΟΕΛΜΕΚ, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι καθήκον όλων μας, και ασφαλώς αυτών που δυστυχώς τους υπερψήφισαν, να αφουγκραστούμε τις σφοδρές αντιδράσεις των μάχιμων εκπαιδευτικών και να προσπαθήσουμε να περισώσουμε ό,τι περισώζεται.

Η ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ για διευθέτηση συνάντησης, το ταχύτερο δυνατόν, με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και συζήτηση όλων όσα απορρέουν από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, είναι ένα πρώτο βήμα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα