Διήμερο εργαστήριο δομημένου διαλόγου για τον Ακάμα

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης στον Ακάμα μετά από πρόσκληση, συμμετείχε σε διήμερο εργαστήριο δομημένου διαλόγου για το Τοπικό Σχέδιο της Χερσονήσου Ακάμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Νέο Χωρίο Πάφου, στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2017.

Στο διήμερο εργαστήριο τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών εκπροσώπησε ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και σ’ αυτό συμμετείχαν όλες οι Κοινότητες του Ακάμα,

όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, εκπρόσωπος του γραφείου του Επάρχου, καθώς και έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις (NGOs).

Βασικό αντικείμενο του δομημένου διαλόγου ήταν η ανάδειξη των στόχων, που η επίτευξη τους θα οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιοχής Τοπικού Σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Χερσονήσου Ακάμα.

Παρόλο που στο συνέδριο συμμετείχαν έξι Περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες τάσσονται διαχρονικά εναντίον της όποιας ήπιας ανάπτυξης στην Χερσόνησο Ακάμα και είχαν δικαίωμα ψήφου ως ξεχωριστές οντότητες, πετύχαμε ως Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Κοινότητες όπως τέσσερις σημαντικοί στόχοι (από τους συνολικά 69 στόχους που κατατέθηκαν), να ενταχθούν ανάμεσα στους 10 πρώτους στόχους που πρέπει να διέπουν το Τοπικό Σχέδιο.

Οι στόχοι αυτοί είναι:

1. Δίκαιη και ίση μεταχείριση των Ιδιοκτητών γης.

Να υπάρξει δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των ιδιοκτητών στους οποίους δεν θα επιτραπεί καμία ανάπτυξη , με αποζημίωση της περιουσίας τους σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 22 Απριλίου 2009.

2. Ήπια και Οργανωμένη Ποιοτική Ανάπτυξη

Να αναδειχθεί η περιβαλλοντική σημασία της περιοχής με εφαρμογή των μέτρων προστασίας και διατήρησης σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 11 Ιανουαρίου 2016 και στις εκτάσεις ιδιωτικής ιδιοκτησίας έξω από τις Ζώνες Υψηλής Προστασίας να επιτραπεί Ήπια και Οργανωμένη Ποιοτική Ανάπτυξη σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43 ΕΟΚ.

3. Σεβασμός στον παράγοντα άνθρωπο και ίση μεταχείριση σε σχέση με το περιβάλλον

Μέχρι σήμερα 28 χρόνια έχει δοθεί όλη βαρύτητα και σημασία στην υπερπροστασία του περιβάλλοντος χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο προστάτης του περιβάλλοντος εξού και το θέμα παραμένει άλυτο. Ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

4. Να βελτιωθούν τα επίπεδα προσβασιμότητας των κοινοτήτων μέσα από μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης

Υλοποίηση μέτρων οδικού δικτύου που θα βελτιώνει την οδική διακίνηση και ασφάλεια χρηστών από και προς τις κοινότητες της Χερσονήσου του Ακάμα δεδομένων πάντοτε της προστασίας του περιβάλλοντος και με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Tέλος μέσα από την ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης υπογραμμίζει ότι αναμένει από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προχωρήσει με βάση και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιανουαρίου 2016 στην ολοκλήρωση της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου εντός των χρονικών πλαισίων που έχει καθοριστεί από την Κυβέρνηση, δηλαδή πριν το τέλος του 2017, μέσα από διαφάνεια και διάλογο με τις Κοινότητες και τους ιδιοκτήτες γης, που είναι και οι άμεσα επηρεαζόμενοι, με γνώμονα τον σεβασμό στον παράγοντα άνθρωπο και ίση μεταχείριση σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα