Διήμερη Υπουργική διάσκεψη της Διαδικασίας της Πράγας για τη μετανάστευση

Η Υπουργική Διάσκεψη για τη Διαδικασία της Πράγας για τη μετανάστευση θα πραγματοποιηθεί στην τσεχική πρωτεύουσα στις 24 και 25 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Διαδικασία της Πράγας, που ιδρύθηκε το 2009 με την ευκαιρία μιας υπουργικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην ΕΕ, επιστρέφει στην Πράγα μετά από 13 χρόνια.

Το 2022, η Τσεχική Δημοκρατία αναλαμβάνει και πάλι τον ρόλο του οικοδεσπότη με στόχο να οδηγηθεί η συνεργασία σε αυτή τη μεταναστευτική

διαδικασία ένα βήμα παραπέρα.

Οι Υπουργοί των συμμετεχόντων χωρών που είναι αρμόδιοι για τη μετανάστευση αναμένεται να εγκρίνουν μια πολιτική δήλωση και ένα σχέδιο δράσης που θα διαμορφώσει το πλαίσιο συνεργασίας για την περίοδο 2023-2027.

Η Διαδικασία της Πράγας συγκεντρώνει σχεδόν 50 χώρες, που αντιπροσωπεύουν γεωγραφικά περίπου το ένα τέταρτο του πλανήτη (συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ, της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, των Δυτικών Βαλκανίων, της Κεντρικής Ασίας, της Τουρκίας και άλλων).

Οι κύριοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών είναι: πρόληψη και καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, επανεισδοχή, οικειοθελής επιστροφή και επανένταξη ή νόμιμη μετανάστευση με έμφαση στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού.

Εκτός από τις παραδοσιακές συζητήσεις και μια σειρά διμερών συναντήσεων, η προσεχής συνάντηση στην Πράγα θα προσφέρει την ευκαιρία για κοινή τοποθέτηση στις επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και στην κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διήμερη Υπουργική, Διαδικασίας, Πράγας,diimeri ypourgiki, diadikasias, pragas