Διεθνής κατακραυγή για την υπόθεση Κασόγκι-Δεν πείθει το Ριάντ

Διεθνή κατακραυγή και έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εξηγήσεις του Ριάντ, σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι και η άρνηση οποιασδήποτε ανάμειξης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών Αρχών ο δημοσιογράφος πέθανε στη διάρκεια συμπλοκής μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αρνείτο επί δύο εβδομάδες ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνισή του.

Η νέα εκδοχή του Ριάντ δεν πείθει.

ΟΗΕ,

Ε.Ε. Γερμανία και Γαλλία εκτιμούν ότι δεν έχουν πάρει, ακόμη, όλες τις απαντήσεις για το τι συνέβη τελικά στον Κασόγκι και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται το βασίλειο και ζητούν «πλήρη και ενδελεχή έρευνα».

Η μοναδική, μέχρι στιγμής, που τηρεί μία προσεκτικά υποστηρικτική στάση στη γραμμή του Ριάντ είναι η αμερικανική κυβέρνηση.

Ακόμη και στη μεγάλη σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, η πολιτική πίεση κλιμακώνεται.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, σε αντίποινα για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «θα έκανε περισσότερο κακό» στην αμερικανική οικονομία απ' ό,τι στο Ριάντ.

Μπορούμε, είπε, να κάνουμε άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων.

Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.

Οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, της Γερμανίας, Χάικο Μάας και της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, είχαν, ήδη, ζητήσει τη διεξαγωγή «αξιόπιστης έρευνας» στις 14 Οκτωβρίου και επανήλθαν επί του θέματος, μετά την ανακοίνωση του Ριάντ, τονίζοντας ότι οι εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι αποδεκτές.

Τα φρικτά γεγονότα γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου αποτελούν προειδοποίηση ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες παντού, ενώ δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Τα γεγονότα, πρόσθεσε, δεν έχουν, ακόμη, ξεκαθαριστεί και ασφαλώς απαιτούμε να διαλευκανθούν.

Την ανάγκη διεξοδικής έρευνας για τον «εξαιρετικά ανησυχητικό» θάνατο του Κασόγκι ανέδειξε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Τουρκία δεν θα αφήσει αυτήν την άσχημη, απάνθρωπη υπόθεση να περάσει έτσι. Δεν θα επιτρέψει ποτέ τη συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος, που έγινε στο κτίριο του προξενείου, που είναι έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, ακόμα και αν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Ισλαμικού Κόμματος ΑΚΡ, Μανχρ Ουνάλ.

Η νέα εκδοχή του Ριάντ δεν πείθει ούτε τη Διεθνή Αμνηστία, ούτε τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, που επιμένουν σε ανεξάρτητη έρευνα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στα αιτήματά τους φαίνεται πρόθυμος να ανταποκριθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» και εξέφρασε την ανάγκη για «διαφανή έρευνα, υπό τις οποίες πέθανε ο Τζαμάλ Κασόγκι».

Αίγυπτος και Μπαχρέιν αποδέχονται, ωστόσο, ως αξιόπιστες τις εξηγήσεις.

Η Αίγυπτος χαιρέτισε τις "κατηγορηματικές" και "γενναίες" ενέργειες του Σαουδάραβα βασιλιά, Σαλμάν, στην έρευνα για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κασόγκι και ανέφερε πως έχει την πεποίθηση πως η έρευνα θα αποκαλύψει την αλήθεια.

Και το Μπαχρέιν χαιρέτισε τις αποφάσεις, που έλαβε ο Σαουδάραβας βασιλιάς, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα