Διεθνής κατακραυγή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Άμεση ήταν η διεθνής κατακραυγή μετά το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν όπου διέταξε την εισβολή ρωσικών δυνάμεων εντός της ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Η ανατριχιαστική στιγμή που ηχούν οι σειρήνες πολέμου (BINTEO)

Ο  Μπάιντεν κατάγγειλε ότι ο Πούτιν επέλεξε να εξαπολύσει «πόλεμο εκ προμελέτης»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που

ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Ο ΓΓ του NATO καταδικάζει την «ασύνετη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

« Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Γκουτέρες: «Εν ονόματι της ανθρωπότητας, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Καταδικάζουν την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

Όλαφ Σολτς: «Κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε σήμερα στην Ουκρανία «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και μίλησε για «μαύρη ημέρα» για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση που διέταξε με «αδίστακτο» τρόπο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και εκφράζει «αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της».

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί με τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην G7 για τα μέτρα που η Δύση προειδοποιούσε πως θα επέβαλε στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης.

Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο

«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα "να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Τζόνσον: Ο Πούτιν επέλεξε «την αιματοχυσία», καταγγέλλει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε σήμερα τις «φρικιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», εκτιμώντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα αντιδράσουν με αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε νωρίτερα σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ιταλία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την επίθεση, η Νορβηγία και η Ιαπωνία την καταδικάζουν, «σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο», σχολιάζει η Σλοβακία            

Η Ιταλία καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την "αδικαιολόγητη" και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της για να απαντήσουν άμεσα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Την επίθεση καταδίκασε και η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

Ρωσία έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη για το ότι έφερε την Ευρώπη σε αυτή την πολύ ζοφερή κατάσταση", ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ξεχωριστά, το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στην δυτική πόλη Λβιβ.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία καταδικάζει σφόδρα τις μονομερείς ενέργειες της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών στην Ουκρανία.

"Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο" καταδίκασε την ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ.

"Σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι και θα ενεργήσουμε ενωμένοι", έγραψε.

Διαβάστε ακόμη: LIVE: Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία – Ραγδαίες εξελίξεις

Ντράγκι: Σ’ αυτή την δραματική φάση, στηρίζουμε τον λαό της Ουκρανίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας:

«Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η Ιταλία, σ' αυτή την δραματική φάση, στηρίζει τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ, με στόχο να απαντήσουμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

Αναστασιάδης: Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας

Καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ΕΧΡΟ 2020, στο Ντουμπάι, ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να πω ότι με πολλή απογοήτευση παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί παρά σαν χώρα να καταδικάσουμε ανάλογες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας.

Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει ο διάλογος αντί των όπλων. Παρά ταύτα παρακολουθούμε με αγωνία και εκείνο που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι δηλώσεις που υποδηλούν πρόθεση περαιτέρω επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων».

«Προσπαθώ να εξεύρω τρόπους, αν είναι δυνατόν, να παρευρεθώ, ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη την πρωινή, στην αποψινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Η Ισπανία καταδικάζει την επίθεση, η Πορτογαλία ζητεί τον άμεσο τερματισμό της

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σήμερα το πρωί τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

"Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος είναι μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", έγραψε ο Σάντος Σίλβα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το Πεκίνο καλεί για αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία και απορρίπτει τον όρο «εισβολή»

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα μια έκκληση προς όλα τα μέρη, που εμπλέκονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε την περιγραφή των ρωσικών ενεργειών ως εισβολής που έκανε ένας ξένος δημοσιογράφος.

Τα σχόλια έγιναν από την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Βαρσοβία ζητεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Πριν από ένα λεπτό ο πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Χώρες της κεντρικής Ευρώπης καταδικάζουν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Χώρες της κεντρικής Ευρώπης καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την Πολωνία να ζητά τις «σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τους χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία εκτός της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, έχουν επίσης ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχθούν πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

«Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση είπε ότι αναμένει απόφαση για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πρόσθεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι προσέθεσε, επίσης στο Twitter: «Μαζί με Συμμάχους, θα απαντήσουμε σε αυτή τη βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιπλέον πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης αργότερα σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωση.

Έως νωρίς σήμερα, η Ουγγαρία δεν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι ο πόλεμος είναι «το χειρότερο δυνατό σενάριο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας», επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο. «Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις επίσης καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Καταδικάζω σθεναρά τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή η ενέργεια υπονομεύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντσόφσκα σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η Μολδαβία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης", υπογράμμισε η Σάντου.

"Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας", σημείωσε.

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

Για επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας κάνουν λόγο η Φινλανδία και η Σουηδία, καταδικάζουν η Δανία και η Νορβηγία

Η Φινλανδία και η Σουηδία, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν σήμερα την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κάνοντας λόγο ξεχωριστά για «μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας».

Η ουκρανική κρίση και η ρωσική απειλή έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον διάλογο στις δύο αυτές χώρες για μια ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία παρότι οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία στις δύο αυτές χώρες έχουν προς το παρόν αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης.

Στο Ελσίνκι, συγκλήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχοποιούν την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια επίθεση ενάντια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας», έγραψε στο Twitter ο φινλανδός πρόεδρος, τακτικός συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Σουηδία «καταδικάζει με τον σφοδρότερο τρόπο την ρωσική εισβολή που βρίσκεται στην εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι ενέργειες της Ρωσίας είναι επίσης μια επίθεση ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας», έκρινε από την πλευρά της και η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον.

Η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, επίσης καταδίκασαν έντονα την ρωσική εισβολή.

«Η επίθεση είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων», έγραψε στο Twitter ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Η Νορβηγία βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων της και των Ευρωπαίων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Η Ρίγα προειδοποιεί για κινδύνους στην ασφάλειά της

Η Λετονία, μια χώρα της Βαλτικής που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εκτίμησε ότι πρέπει να προετοιμαστεί για «ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Λετονία είναι ασφαλής, δεν απειλούμαστε στρατιωτικά άμεσα», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας σήμερα.

«Ωστόσο η Λετονία πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της –απρόβλεπτες προσφυγικές ροές, κυβερνοεπιθέσεις, επιθέσεις ψευδών ειδήσεων, προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε.

Εξάλλου η χώρα θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ουκρανία από το Κίεβο στη Λβιβ.

Στο μεταξύ 40 Αμερικανοί στρατιωτικοί έφτασαν νωρίς σήμερα στη Λετονία από την Ιταλία, η πρώτη ομάδα στρατιωτικών από τους περισσότερους από 300 που αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα, επεσήμανε το λετονικό υπουργείο Άμυνας.

Τα στρατεύματα αυτά που θα σταθμεύσουν στη στρατιωτική βάση Αντάζι, έξω από την πρωτεύουσα Ρίγα, έφτασαν στη χώρα σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυκτα προτού ξεκινήσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη την αναδιανομή των στρατευμάτων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα σταλούν 800 στρατιώτες του πεζικού στην περιοχή της Βαλτικής και έως και οκτώ πολεμικά αεροσκάφη F-35 σε διάφορα σημεία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών

Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους. Γι' αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα: «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.

Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι' αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν. Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών.

Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

Keywords
ουκρανια, εισβολη, νίκος αναστασιάδης, ρωσία, nato, νατο, δραση, οηε, twitter, σθεναρά, γαλλια, ιαπωνια, σλοβακία, live, βρυξέλλες, ουγγαρια, facebook, ελλαδα, κυσεα, νέα, λύση, σημαίνει, ισχύ, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη εν ταφω, σλοβακία, λβίβ, χωρες, ρωσία, αυτοκινητα, γερμανια, δανια, εργαλεια, ηνωμενο βασιλειο, ηπειρος, ισπανια, ιταλια, κινα, ντουμπαι, οηε, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, σουηδια, ωρα, αγωνια, αρθρο, ανησυχητικο, απλα, βλεμμα, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δυτικη, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, ελσινκι, ενεργεια, εξελιξη, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ζοφερη, ιδια, ιδιο, ισχυς, κυβερνηση, κυσεα, κιεβο, λετονια, λύση, λογο, μαγια, μαξιμου, μητσοτακης, μολδαβια, μοσχα, νατο, νορβηγια, ομαδα, παντα, οκτω, ορια, παιδια, πεκινο, πολωνια, πορτογαλια, πουτιν, πρωι, ριγα, ροες, συζητησουμε, σθεναρά, σκεψεις, σχολια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φινλανδια, φορα, ωρες, ασφαλεια, δικαιωμα, ενωση, ετοιμη, εθνικο, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ξενος, μια φορα, nato, πακετο, σημαίνει, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα
Διεθνής, Ρωσίας, Ουκρανία,diethnis, rosias, oukrania