Διεθνής αναγνώριση και καταξίωση της Αστυνομίας Κύπρου

Τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση της Αστυνομίας Κύπρου, καθώς και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και κατάρτισης, αποδεικνύουν διακρίσεις και τοποθετήσεις στελεχών της σε επιτροπές και αποστολές σε διεθνείς οργανισμούς αστυνομικής συνεργασίας.

Η Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, Ανώτερη Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν έχει επιλεγεί πρόσφατα και αναλαμβάνει τα καθήκοντα της Προέδρου της Ομάδας Human Trafficking Experts της Interpol,

με διευρυμένα καθήκοντα συντονισμού και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. H επιλογή της έγινε ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων και συνιστά επιβράβευση των συνεχών προσπαθειών της Αστυνομίας Κύπρου, όχι μόνο να αναδειχθεί στην πιο υψηλή κατηγορία διεθνώς στον αγώνα για πάταξη της εμπορίας προσώπων, αλλά και να ξεχωρίσει για το έργο που επιτελεί στον τομέα αυτό. Η Ρίτα Σούπερμαν έχει βραβευθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2016, με τον τίτλο «Trafficking in Persons Hero», για την αφοσίωση, τις δραστηριότητες και τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Επίσης, ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ Αρχηγείου, Αστυνόμος Β’ Στέλιος Σεργίδης, επανεξελέγη πρόσφατα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA). Ο κύριος Σεργίδης εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, από το 2004. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη εκλογή του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού. To Παρατηρητήριο αποτελεί την κεντρική πηγή έγκυρης πληροφόρησης για τη χάραξη στρατηγικής στην καταπολέμηση της μάστιγας των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ευρώπη.

Την υψηλού επιπέδου κατάρτιση των μελών της Αστυνομίας Κύπρου επιβεβαιώνει και η επιλογή στελεχών του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου να διεξαγάγουν σεμινάρια κατάρτισης σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου τρίτων χωρών για λογαριασμό της CEPOL (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία). Συγκεκριμένα, έχουν επιλεγεί ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος &Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων Ανδρέας Αναστασιάδης και οι Αστυνομικοί Μάριος Λεμονιάτης και Στέφανος Απέητος, στελέχη του ιδίου Γραφείου. Θα είναι λέκτορες σε σεμινάρια που θα γίνουν από τη CEPOL σε τρίτες χώρες, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τυνησία, η Αλγερία και το Μαρόκο, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα EU/MENA (Middle East &North Africa).

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι τον περασμένο Μάρτιο, δύο στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου που υπηρετούσαν στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε υποψηφίους από 28 ευρωπαϊκές χώρες και αποσπάστηκαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε διεθνείς οργανισμούς. Πρόκειται για την αστυφύλακα Μαργαρίτα Λουκά, η οποία εργάζεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο, της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της EUROPOL, και την αστυφύλακα Εύη Θεοφάνους, η οποία συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια τον περασμένο Απρίλιο σε διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του International Association of Computer Investigative Specialists (IACIS) στις ΗΠΑ, που αφορούσε την επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της δικανικής εξέτασης ηλεκτρονικών τεκμηρίων.

Οι πιο πάνω διακρίσεις αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού σχετίζονται με τον τομέα της καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον ζωτικούς τομείς σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σε σχέση με τις σύγχρονες, αναδυόμενες, υβριδικές και ασύμμετρες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Επιπρόσθετα, μέλος της Αστυνομίας Κύπρου, η αστυφύλακας Κατερίνα Γιάλλουρου επιλέχθηκε και θα ηγείται ομάδας αξιολόγησης Αστυνομιών χωρών μελών της ζώνης του Schengen, που θα αξιολογήσει την Αστυνομία της Εσθονίας, στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η πιο πάνω αστυφύλακας συμμετέχει ως αρχηγός ομάδας αξιολόγησης (leading expert), ενώ συμμετείχε συνολικά σε δέκα ομάδες αξιολογήσεων κρατών μελών της ζώνης Schengen, από το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή των μελών των ομάδων αξιολόγησης γίνεται απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ υποψηφίων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Κύπρος συμμετέχει κατ’ εξαίρεση στις ομάδες αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα μέλος της ζώνης Schengen.

Οι διακρίσεις των στελεχών της Αστυνομίας Κύπρου συνιστούν επιβράβευση των πρωτοβουλιών τα τελευταία χρόνια για συνεχή βελτίωση και αναβάθμισή της σε σύγχρονο οργανισμό προστασίας και επιβολής του νόμου και πρωτοπόρο στη διεθνή και ευρωπαϊκή αστυνομική συνεργασία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η εκτελεστική διευθύντρια της EUROPOL, Catherine De Bolle, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί πολύτιμο και αξιόπιστο εταίρο για την EUROPOL, ότι παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και ότι είναι από τα πιο σημαντικά κράτη για την EUROPOL λόγω της εξειδίκευσης που έχει επενδύσει η Αστυνομία Κύπρου στο ηλεκτρονικό έγκλημα (Cybercrime).

Επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥ.Π.Ε) στις 9/8/2018 επεσήμανε για ακόμα μια φορά τα πιο πάνω και έδωσε τα εύσημα στην Αστυνομία Κύπρου ειδικότερα για την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει σχετικά με το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα