Διεθνές παραλήρημα από το "Pokemon Go"

Φρενίτιδα έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα το ''Pokemon Go''... το νέο mobile βιντεοπαιχνίδι για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Εκατομμύρια χρήστες όλων των ηλικιών, ανά το παγκόσμιο, έχοντας στο χέρι το κινητό τους τηλέφωνο και κοιτώντας μέσα από την κάμερα, επιδίδονται καθημερινά σε ένα εκτός ορίων κυνηγητό, προκειμένου να εξερευνήσουν, μέσω της εφαρμογής, τον πραγματικό κόσμο και να εντοπίσουν στον περιβάλλοντα χώρο, όσα περισσότερα pokemon μπορούν.

Οι παίκτες,

πάντως, δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το νέο παιχνίδι που τους δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη διασκέδαση με την υγιή εξάσκηση... Μόνο, που πέρα από την πλάκα, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι.

Δεν είναι λίγα, άλλωστε, τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η απροσεξία και η προσκόλληση στο ''Pοκemon Go'' θέτουν - πολλές φορές - σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των χρηστών, αλλά και των γύρω τους.

Τα ατυχήματα που πολίτες κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, άπειρα.. το ίδιο και οι τροχαίες συγκρούσεις.

Χθές, στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ένας οδηγός,ο οποίος με το ένα χέρι κρατούσε το τιμόνι και με το άλλο το κινητό ψάχνοντας pokemon, τράκαρε σε ένα σταθμευμένο περιπολικό όχημα.

Στη Γερμανία, εξάλλου, χρήστης της εφαρμογής κόντεψε να πνιγεί σε ποταμό, στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει ένα ''τέρας τσέπης'' όπως μεταφράζεται.

Στη Φλόριντα, άνδρας πυροβόλησε δυο παίκτες του παιχνιδιού, οι οποίοι πάρκαραν τα μεσάνυχτα έξω απο το σπίτι του για να πιάσουν pokemon... εκείνος τους πέρασε για ληστές και προσπάθησε να αμυνθεί.

Το παραλήρημα έφθασε και στην Κύπρο, με τα pokemon να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο οδικό δίκτυο, καθιστώντας την εφαρμογή επικίνδυνη τόσο σε πεζούς, όσο και οδηγούς.

'Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της "Reaction, Youth for the prevention" Mάριο Σταύρου,''Είναι δυστυχώς εξαιρετικά επικίνδυνο να βλέπουμε οδηγούς και στο εξωτερικό, αλλά και στην Κύπρο, να έχουν ανοιχτή την εφαρμογή, να κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο... έχοντας αυτοσκοπό τον εντοπισμό των συγκεκριμένων πόκεμον... Το δεύτερο είναι οι πεζοί, οι οποίοι παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι, οι οποίοι βγαίνουν στο οδικό δίκτυο είτε γιατί υπάρχουν πόκεμον στο δρόμο, είτε επειδή υπάρχουν πόκεμον στους κυκλικούς κόμβους.

Και υπήρξαν διάφορες αναφορές ότι άτομα τα οποία κινούνται στο οδικό δίκτυο, κρατώντας το κινητό στο χέρι, απλά και μόνο για να παίζουν πόκεμον''.

H κατάσταση φαίνεται να έχει εκτροχιαστεί και η επίδειξη της δέουσας προσοχής όλων, ενήλικων και ανήλικων, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

''Αυτό το πράγμα είναι επικίνδυνο, στο εξωτερικό υπήρξαν θάνατοι, υπήρξαν τραυματισμοί και τροχαίες συγκρούσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όσοι θέλουν να το παίξουν, ας παίξουν, απλά να είναι προσεκτικοί όταν οδηγούν'' ανέφερε ο Μάριος Σταύρου. Πάντως πολλοί είναι και αυτοί που εκμεταλλεύονται την παράνοια του "Pokemon Go".

Ο όρος ''Poeconomy'' χρησιμοποιείται πλέον στην Αμερική, όπου εστιάτορες διαφημίζουν το κατάστημά τους ως σημείο εμφάνισης pokemon, προσελκύοντας πελάτες και συνδυάζοντας, στην ουσία, το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα