Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις για το φόρο στα ακίνητα

"Διεργασιών συνέχεια", ήταν το αποτέλεσμα της Συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής, με θέμα το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2016.

Η δυσκαμψία του νέου νομοθετικού σώματος, είναι πλέον εμφανής καθώς το τελευταίο δεκαήμερο γινόμαστε μάρτυρες μιας ατέρμονης προσπάθειας εξεύρεσης μια μέσης συμβιβαστικής λύσης, στο ζήτημα του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Είναι πλέον φανερό ότι η Βουλή δεν έχει την ευχέρεια να καταλήγει εύκολα και ευέλικτα

σε αποφάσεις οι οποίες αφορούν άμεσα στους πολίτες.

ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ: Εμμένουν στις αρχικές τους προτάσεις

Τα δυο μεγάλα κόμματα παρουσιάστηκαν στη συνεδρία υπερασπιζόμενοι τις δικές τους προτάσεις, με στόχο να κερδίσουν έδαφος και υποστήριξη από τα άλλα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ επέμεινε στην πρόταση του για φορολόγηση σε τιμές 1980 με την έκπτωση να αγγίζει μέχρι και το 75%, ενώ το ΑΚΕΛ με τη γνωστή κλιμακωτή προσέγγιση, η οποία μεταθέτει το βάρος της φορολογίας στον πλούτο.

Οι θέσεις των δυο μεγάλων κομμάτων δεν έχουν διαφοροποιηθεί, μετά και τη σημερινή συνεδρία και παραμένει μυστήριο το πως τελικά θα συμπεριφερθούν στην Ολομέλεια της Πέμπτης, όπου θα είναι και η τελική ψήφιση.

Συμβιβαστική προσέγγιση των κομμάτων του ενδιάμεσου

Με την πρόταση της ΕΔΕΚ για κατάργηση της φορολογίας να κρίνεται ως ανέφικτη, τουλάχιστον για φέτος, όλα τα κόμματα πλην ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, επιχειρούν να βρουν συμβιβαστική λύση η οποία θα γεφυρώσει τις διαφορές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Επιδίωξη των υπόλοιπων κομμάτων είναι μέχρι την Πέμπτη να βρεθεί μια κοινή πρόταση, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα.

Η πρόταση αυτή συνοψίζεται σε συγκεκριμένα σημεία:

Η φορολόγηση να γίνει σε τιμές 2013

Θα περιλαμβάνει τους εξής συντελεστές:

Ακίνητα αξίας μέχρι 100,000 ευρώ θα εξαιρούνται του φόρουΑπό 100,000-500,000 ευρώ θα έχουν συντελεστή φορολογίας 0,35 τοις χιλίοιςΑπό 500,000 - 1 εκατομμύριο ευρώ με συντελεστή φορολογίας 0,5 τοις χιλίοιςΑκίνητα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ με συντελεστή Ο,7 τοις χιλίοις

Δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τα δυο μεγάλα κόμματα τις προθέσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δυναμώνει το μέτωπο για κατάργηση της φορολογίας το 2017

Όπως διαφάνηκε από τη σημερινή συνεδρία στη Βουλή, τα κόμματα που στηρίζουν την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από το κράτος το 2017, πληθαίνουν.

Σημαντικές διαβουλεύσεις θα ακολουθήσουν και τις επόμενες ημέρες, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη ανάγκη να κλείσει το θέμα την Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα