Διερεύνηση των πολιτικών αποφάσεων ζητά το ΑΚΕΛ για πυρκαγιά

Επιβάλλεται να διεξαχθεί μεγάλη συζήτηση τόσο στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, αλλά και στα πλαίσια μιας Ερευνητικής Επιτροπής, για να διερευνηθούν τα γεγονότα τα οποία μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο περιοδείας του στις περιοχές της πυρκαγιάς ο κ.Κυπριανού αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο θυμάτων, έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού και αναρχία κατά

τη διάρκεια των ημερών της πυρκαγιάς.

"Να διερευνηθούν πολιτικές αποφάσεις"

Ανέφερε ότι “πρέπει να διερευνηθούν πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι οποίες ενδεχομένως να έχουν αποδυναμώσει τη δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα. Αποφάσεις όπως το κλείσιμο του Δασικού Κολεγίου, η μείωση των θέσεων στο Τμήμα Δασών και άλλες αποφάσεις που έχει πάρει η συγκεκριμένη κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής της για λιτότητα”.

“Θα έλεγα ότι τέτοιοι τομείς, σε χώρες όπως η Κύπρος που έχει πολύ ψηλές θερμοκρασίες, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο έλεος πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες ανεβάζουν τον κίνδυνο έκρηξης καταστροφικών πυρκαγιών”, πρόσθεσε.

Καθυστέρηση των αεροπλάνων από εξωτερικό

“Το δεύτερο που πρέπει να διερευνηθεί κατά την άποψη μας”, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “είναι ο τρόπος που έτυχαν χειρισμού από τους πολιτικούς προϊσταμένους τα όλα ζητήματα. Καταβλήθηκε μια έντονη προσπάθεια από την πλευρά των Υπουργών να περάσει ένα μήνυμα εφησυχασμού. Να επισημάνω ότι είναι γεγονός πως τα αεροπλάνα τα οποία έφτασαν από τη Γαλλία, την Ιταλία και τα οποία κατά γενική ομολογία είχαν ένα καθοριστικό ρόλο στο σβήσιμο της πυρκαγιάς ήρθαν με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση γιατί η κυπριακή Κυβέρνηση δεν απαίτησε, δεν ζήτησε να έρθουν προηγουμένως”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε, ακόμη, ότι “επιβάλλεται κατά την άποψη μας να μελετηθεί και η επόμενη μέρα. Πώς στηρίζονται οι κοινότητες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής που θα προκύψει από αυτή την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά. Επίσης, θα πρέπει να μελετήσουμε διάφορα πράγματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά παρόμοια φαινόμενα, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ομάδων διαχείρισης κρίσης και καταστροφών, σε συνεργασία με την Πολιτική Αμυνα βέβαια”.

Σύσταση επιτροπής για ανασυγκρότηση των περιοχών

Επίσης, είπε, “θα πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής για την ανασυγκρότηση των περιοχών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι πανεπιστημίων, άλλων αρμοδίων φορέων κ.λπ. Η όλη προσπάθεια για αναδάσωση και αποκατάσταση της περιοχής πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού, προγραμματισμού και πάρα πολύ προσεχτικά”.

“Εμείς ως ΑΚΕΛ”, συνέχισε, “ έχουμε συμπεριφερθεί υπεύθυνα όλες τις τελευταίες μέρες, έχουμε δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία απερίσπαστη η πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Τώρα θεωρούμε ότι είναι η ώρα να συζητήσουμε με πλήρη διαφάνεια, όλα εκείνα μας οδήγησαν στην πυρκαγιά, καθώς επίσης και τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τα προβλήματα τα οποία παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας”.

“Επαναλαμβάνω και επιμένω, να δούμε πού μας βρίσκει η επόμενη μέρα, πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα