Διερεύνηση πληροφοριών για μετακίνηση οστών αγνοουμένων

Οδηγίες για την άμεση διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με τη μετακίνηση οστών δεκάδων αγνοουμένων και επαναταφή τους μεταξύ των χωριών Ασσιας και Αφάνειας, έδωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα. Ο Φώτης Φωτίου συναντήθηκε το πρωί με τους Ασσιώτες, οι οποίοι εξέφρασαν την ευχή οι πληροφορίες να είναι αληθινές.

Η πληροφορία που δόθηκε πριν από μερικές μέρες από Τ/Κύπριο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πολίτης"' για μετακίνηση οστών δεκάδων αγνοουμένων και επαναταφή τους μεταξύ των χωριών Ασσιας και Αφάνειας, ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Επιτρόπου Προεδρίας

για ανθρωπιστικά θέματα με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασσιας.

Ο Φώτης Φωτίου έδωσε οδηγίες στον εκπρόσωπο της ΔΕΑ να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρία για να διερευνηθεί και αν χρειαστεί, να γίνει άμεσα εκσκαφή στον χώρο που έχει υποδειχθεί.

Φώτης Φωτίου: «Τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διερευνώνται το συντομότερο γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ελπίδες στους συγγενείς εάν η κατάσταση αυτή δεν επιβεβαιωθεί για αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί».

Γιώργος Ιωάννου Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Άσσιας: «Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για όλες αυτές τις ειλικρινείς προσπάθειες που γίνονται για την ανεύρεση των ηρωομαρτύρων μας και ελπίζουμε αυτές οι πληροφορίες που μας δίνονται σήμερα μέσα από δημοσιεύματα και αλλού να είναι πραγματικές έτσι που να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο για όλες τις οικογένειες των αγνοουμένων μας».

Ο Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών στο Στρασβούργο, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι με τα επιχειρήματα που θέτει η πλευρά μας, θα κερδίσει ακόμα μια διπλωματική μάχη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Τουρκία να τηρεί αρνητική στάση μετά από 42 χρόνια και να μην δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του στρατού της, όσον αφορά τις περισυλλογές επιζόντων στα πεδία μαχών γιατί εκεί είναι η μάζα των αγνοουμένων, εκεί είναι οι ομαδικοί τάφοι.

Στο μεταξύ επίσκεψη στο σημείο στην Αφάνεια, πραγματοποίησαν το πρωί ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος και ο σύμβουλός του Ξενοφών Καλλής, συνοδευόμενοι από τον Αρχισυντάκτη της εφημερίδας “Πολίτης” Σωτήρη Παρούτη, ο οποίος και τους υπέδειξε το χώρο.

Ο κ. Νέστορος δήλωσε πως πρόκειται για έναν περιφραγμένο χώρο, μήκους 370 μέτρων και πλάτους 160 μέτρων, στον οποίο υπάρχει ένα μικρό δασύλλιο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από ένα στρατόπεδο. Το δασύλλιο και το στρατόπεδο τα χωρίζει ο δρόμος, ανέφερε ο κ. Νέστορος, προσθέτοντας πως “ο χώρος αυτός είναι γνώριμος για εμάς”.

Ο κ. Νέστορος είπε πως μετά την επίσκεψη στο χώρο, το κλιμάκιο της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ επισκέφθηκε τον σύμβουλο της Τουρκοκύπριας εκπροσώπου στη ΔΕΑ τον οποίο και ενημέρωσε καθηκόντως για το όλο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα