Διεκπεραιώθηκαν 1.748 από 7.534 αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας»

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 7.534 αιτήσεις στην "επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας" στα κατεχόμενα, από τις οποίες έχουν διεκπεραιωθεί οι 1.748 και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδιασία για 5.786, είπε η "πρόεδρος" της "επιτροπής" σε εργαστήριο με θέμα την "Αξιολόγηση της διαδικασίας της 'επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας' από την οπτική των ενδιαφερόμενων μερών", που διοργάνωσε την Τρίτη ο τουρκοκυπριακός δικηγορικός σύλλογος.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του συλλόγου δικηγόρος Hasan Esendagli, η "πρόεδρος" της "επιτροπής" Novber Ferit Vechi, ο "γενικός εισαγγελέας" Sarper Altincik, ο "υπουργός

εσωτερικών" Dursun Oguz και ο "υπουργός οικονομικών" Ozdemir Berova, απηύθυναν χαιρετισμούς.

Ο Esendagli δήλωσε ότι οι στόχοι της "επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας" είναι μια αποτελεσματική εσωτερική θεραπεία που σέβεται τα βασικά στοιχεία των Συμφωνιών 1977-79 και τις προσεγγίσεις και τα σχέδια που βρίσκονται στην ατζέντα για το Κυπριακό μέχρι σήμερα, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στη χρήση και την προστασία της διζωνικότητας.

Αναφέροντας ότι το εργαστήριο σχεδιάστηκε με σκοπό τη διεξαγωγή τεχνικών μελετών για το περιουσιακό ζήτημα, για να συζητηθούν κοινές θέσεις των ενδιαφερόμενων μερών και για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα προσανατολισμένο στα δικαιώματα, σημείωσε ότι θα τονιστεί επίσης η σημασία που δίνεται στον "νόμο ακίνητης ιδιοκτησίας 67/2005", στην ίδρυση της "επιτροπής" σύμφωνα με τον "νόμο", και στη νομική διαδικασία της "επιτροπής".

Η "πρόεδρος" της "επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας" Novber Ferit Vechi μοιράστηκε στατιστικά δεδομένα για την "επιτροπή" και ανέφερε ότι υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα στην "επιτροπή" 7.534 αιτήσεις . Πρόσθεσε ότι 1.748 από αυτές έχουν διεκπεραιωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για 5.786.

Αναφέροντας ότι η "επιτροπή" έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε θέματα ψηφιοποίησης και ασφάλειας δεδομένων, είπε ότι συνεχίζουν να εργάζονται ενεργά, δίκαιο και με διαφάνεια με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο "γενικός εισαγγελέας" Sarper Altincik είπε ότι η "επιτροπή" διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο για το περιουσιακό και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο για όλα τα μέρη να έχουν μία θετική συνεισφορά στη νομική διαδικασία, καθώς και ότι πιστεύει ότι από πλευράς του το κάνει αυτό.

Ο "υπουργός εσωτερικών" Dursun Oguz είπε ότι το "υπουργείο" επιτελεί το καθήκον του όσον αφορά την "επιτροπή" και ότι προσπαθούν να στρώσουν τον δρόμο για να βρεθούν λύσεις στις προσφυγές στην "επιτροπή", σημειώνοντας τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζεται το προσωπικό στο "κτηματολόγιο", με επιπρόσθετες υπερωρίες.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι έχουν αρχίσει να εργάζονται για την ίδρυση μιας ξεχωριστής μονάδας στο "κτηματολόγιο" και είπε ότι θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν "για να αποφευχθεί το κλείσιμο της εγχώριας δικαστικής προσφυγής σε διαφορές ακίνητης περιουσίας".

Ο "υπουργός οικονομικών" Ozdemir Berova είπε ότι είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη θέση του ΕΔΑΔ στο θέμα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και άσκησε κριτική στην ελληνοκυπριακή και στην ελληνική πλευρά, οι οποίες, όπως είπε, προσπαθούσαν να απαξιώσουν την "επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας" στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι "δεν μπορεί να λειτουργήσει".

Επίσης τόνισε το γεγονός ότι δεν έχει συσταθεί κάτι αντίστοιχο με την "επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας" από την ελληνοκυπριακή πλευρά και περιέγραψε το γεγονός ως έκφραση της άποψης της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι "είναι ο μόνος κυρίαρχος της Κύπρου και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα".

Σημειώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες δημιουργίας διαφορετικών εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, είπε ότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη με σκοπό να κλείσουν περισσότερες υποθέσεις το επόμενο διάστημα και ότι θα βοηθήσουν την "επιτροπή" σε αυτό. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την "επιτροπή" οικονομικά, εντός των ορίων των δυνατοτήτων τους.

Ο Berova ευχήθηκε στα αποτελέσματα του εργαστηρίου να γίνει έκκληση στους Ελληνοκύπριους να αποφεύγουν δράσεις που αποδυναμώνουν και απαξιώνουν τη θέση της "επιτροπής" διεθνώς και στο εσωτερικό.

Ακολούθως, ο Πρέσβης εν αποστρατεία της Τουρκίας Daryal Batibay έκανε παρουσίαση με θέμα "Η 'επιτροπή ακίνητης περιουσίας' και η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" και η δικηγόρος Emine Colak παρουσίαση με θέμα "Η θέση της 'επιτροπής ακίνητης περιουσίας' στο εσωτερικό 'δίκαιο' της 'τδβκ''"

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα