Διευθυντής ΟΑΥ για υπέρογκα ποσά σε γιατρούς: «Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας»

Για τα όσα αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην Έκθεσή του για τον ΟΑΥ και το ΓεΣΥ, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. 

Όπως ανέφερε, σε ένα γενικό σύστημα υγείας με 900,000 δικαιούχους και 10,000 παρόχους, θα υπάρξουν προβλήματα, παρανομίες και καταχρήσεις. 

«Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τις προκλήσεις», πρόσθεσε. 

Όσον αφορά τις περιπτώσεις γιατρών που έλαβαν αποζημιώσεις 600,000 ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε

ότι ισχύει, σημειώνοντας πως θα πρέπει να συζητηθεί κατά πόσο αυτά τα υπέρογκα ποσά δικαιολογούνται και εάν αυτή είναι η μεγάλη εικόνα του συστήματος υγείας. 

Στο γενικό σύστημα υγείας υπάρχει διαφάνεια, κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα, είπε, προσθέτοντας πως για δεκαετίες το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Φορολογίας προσπαθούσαν να βάλουν τάξη στην φοροδιαφυγή. Αρκετοί είχαν φοροδιαφύγει και αυτό πρέπει να πιστωθεί στο σύστημα, ότι δηλαδή έβαλε μια τάξη και υπάρχει διαφάνεια, πρόσθεσε. 

Εδώ και 3 ήμερες συζητούμε για υπέρογκα ποσά, υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις και δεν είναι ότι επιλέξαμε να δώσουμε περισσότερα σε αυτούς τους γιατρούς, υπάρχουν αμοιβές ανά πράξη, είπε.

 Αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι η μεγάλη εικόνα. 

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σημείωσε, το 72% των Ειδικών ιατρών, έλαβε μέσο όρο 27,000 ευρώ για το 2021 και συζητάμε για ένα γιατρό που έλαβε 800,000 ευρώ που είναι το 0,06% των γιατρών που συμμετέχουν στο σύστημα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτοι που πρέπει να ελέγξουμε είναι εκείνοι που έλαβαν τα υπέρογκα ποσά και τους περισσοτέρους τους ελέγξαμε, είπε. 

«Εάν τώρα ξαφνικά μας ξενίζει το γεγονός ότι κάποιοι γιατροί παίρνουν ψηλά ποσά νομίζω ίσως κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, δεν νομίζω ότι πριν το σύστημα υγείας δεν γνωρίζαμε ότι κάποιοι γιατροί παίρνουν πάρα πολλά λεφτά, πολύ περισσότερα και από αυτά που ακούσατε στο σύστημα υγείας». 

Σχετικά με την αναφορά στην Έκθεση ότι δεν υπάρχει επαρκής εσωτερικός έλεγχος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως υπάρχει έλεγχος ωστόσο όντως διεξάγεται από ένα μόνο πρόσωπο. Δεν είναι όμως αυτό που ελέγχει τις απαιτήσεις, πρόσθεσε. 

Διαβάστε επίσης 

ΓεΣΥ: Στο μικροσκόπιο άλλες 12 καταγγελίες για γιατρούς

Keywords
Τυχαία Θέματα