Διευκρινίσεις Δήμου Λευκωσίας για διακίνηση ΑμεΑ στη Μακαρίου

Διευκρινίσεις δίνει ο Δήμος Λευκωσίας, αναφορικά με τα προβλήματα διακίνησης τυφλών επί της Λεωφόρου Μακαρίου. Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια τοποθέτησης του Κινήματος Οικολόγων.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Δήμος Λευκωσίας διευκρίνισε πως, «το τελευταίο διάστημα, πράγματι, έχει παρατηρηθεί πως έχουν μετακινηθεί οι γρανιτένιοι κύβοι που έχουν τοποθετηθεί για την ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού στη Λεωφόρο Μακαρίου. Ο συγκεκριμένος αστικός εξοπλισμός τοποθετήθηκε, ώστε να αποτρέπει την

στάθμευση οχημάτων πάνω σε πεζοδρόμια και να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση όλων, πεζών και ΑμεΑ. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται σεβαστό, καθώς οι γρανιτένιοι κύβοι, όχι μόνο εντοπίζονται να έχουν μετακινηθεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν τοποθετηθεί ακόμα και πάνω στις λωρίδες όδευσης τυφλών».

Πρόσθεσε επίσης ότι, «ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική προτροπή προς τους δημότες να μην μετακινείται ο αστικός εξοπλισμός από τα επιλεγμένα σημεία όπου έχει τοποθετηθεί, ενώ έχει ζητηθεί η αυστηροποίηση των ελέγχων για επιβολή προστίμου στους παραβάτες. Επιπλέον, εξετάζεται η λύση της τοποθέτησης της αστικής επίπλωσης με μόνιμο τρόπο, ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν. Πέρα από τα ανωτέρω, μας λυπεί ιδιαίτερα η επαναφορά στην ανακοίνωση της αβάσιμης υπόθεσης ότι ο αρχικός σχεδιασμός έχει ανατραπεί και δημιουργεί κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης».

«Η κυκλοφοριακή ρύθμιση που εφαρμόζεται σήμερα με έγκριση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αφορά προσωρινή λύση μέχρι την εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού, αμφίδρομη κυκλοφορία με αποκλειστική χρήση μόνο για λεωφορεία, ταξί και δικαιούχους», σημείωσε.

Κλείνοντας ο Δήμος Λευκωσίας ξεκαθάρισε πως, «η μεταβατική αυτή περίοδος κρίνεται αναγκαία ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί το όλο έργο, δηλαδή οι εργασίες στην οδό Α.Γ. Λεβέντη και στις παρόδους. Επίσης, και ίσως πιο σημαντικό δίδεται ο χρόνος στα αρμόδια Υπουργεία, υπηρεσίες ή τμήματα να προχωρήσουν με την υλοποίηση των απαιτούμενων υπολειπόμενων υποδομών και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Έως τότε, οποιαδήποτε εικασία και επανάληψη του ζητήματος μπορεί να ληφθεί μόνο ως εκ του πονηρού προερχόμενη».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κινήματος των Οικολόγων

Δεν φτάνει που η απόφαση του Δήμου Λευκωσίας έχει ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό βιώσιμης κινητικότητας της Μακαρίου και δημιούργησε το ενδεχόμενο απώλειας της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ, τώρα διαφαίνεται πως δημιουργούνται προβλήματα και στα εμποδιζόμενα άτομα.  Συγκεκριμένα, τα εμπόδια τα οποία αποφάσισε ο Δήμος Λευκωσίας να τοποθετήσει στην Λεωφ. Μακαρίου στην Λευκωσία, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών και με τους ίδιους τους τυφλούς, κρίνονται επικίνδυνα τόσο για τους τυφλούς, αλλά και για όλους τους πεζούς και τα οχήματα.

Ο Αντώνης Κουπαρής, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, δήλωσε: «Οι γρανιτένιοι κύβοι με γωνιές είναι επικίνδυνοι για μερίδα συνανθρώπων μας. Είναι ανεπίτρεπτο να καθίσταται αναποτελεσματικός ο Οδηγός Όδευσης Τυφλών λόγω αυτών των εμποδίων, που πρέπει άμεσα να μετακινηθούν σε επαρκή απόσταση.

Παρατηρούμε πως με το προσωρινό, αλλά αόριστης διαρκείας, μέτρο ελεύθερης διακίνησης ιδιωτικών οχημάτων δεν καλλιεργείται οδική συνείδηση, καθώς ο αρχικός και κύριος στόχος της ανάπλασης είναι η μετατροπή του χώρου σε ένα προσβάσιμο και ευχάριστο περιβάλλον, με την τήρηση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Περαιτέρω, τα σφαιρικά γρανιτένια στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλην την περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου (Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου) και επιτελούν τον ίδιο σκοπό με τους κύβους, δηλαδή την παρεμπόδιση εισόδου οχημάτων στα πεζοδρόμια, μετακινούνται με την παραμικρή πρόσκρουση. Αυτό έχει συμβεί σε πάρα πολλά σημεία, παρά τη σχετικά μικρή χρονική περίοδο από την παράδοση των πρώτων τμημάτων του Έργου στην κυκλοφορία.

Καλούμε τον Δήμο Λευκωσίας να μελετήσει την ορθή τοποθέτηση των κύβων και να τους μετακινήσει σε καταλληλότερα σημεία, καθώς και να αντικαταστήσει τα σφαιρικά στοιχεία επί του πεζοδρομίου στη λεωφόρο Μακαρίου, πριν προκύψει σοβαρό ατύχημα με πεζό ή εμποδιζόμενο άτομο ή άτομο με αναπηρία. Παράλληλα τονίζουμε ότι η χρήση τέτοιων στοιχείων δεν εξυπηρετεί κάποιο στόχο που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη σωστή χρήση πρασίνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα