Διάβημα στην Τσεχία από την Τουρκία

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τσεχία επέδωσε η Τουρκία στην Τσεχία, έπειτα από την απόφαση δικαστηρίου στην Πράγα να αφήσει ελεύθερο τον πρώην συμπρόεδρο του κουρδικού κόμματος PYD της Συρίας, Σαλίχ Μουσλίμ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως αν πάει σε άλλη χώρα δεν θα το αφήσουν έτσι.

Και ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι αντίθετη με τους διεθνείς κανόνες, προσθέτοντας ότι θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Τσεχία.

«Αυτή

είναι μια απόφαση που θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας-Τσεχίας. Θα δούμε την απόφαση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος ένας τρομοκράτης, ο οποίος δραστηριοποιούνταν ενεργώς μέσα σε μία τρομοκρατική οργάνωση. Όλος ο κόσμος και η Τσεχία γνωρίζουν ότι οργανώσεις όπως η PYD, η PKK και ο ISIS είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόκειται ανοιχτά για μια απόφαση στήριξης της τρομοκρατίας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα καταδιώκει «όπου πηγαίνει» τον πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ μετά την απελευθέρωσή του από τσεχικό δικαστήριο.

Ο Μούσλιμ τέθηκε υπό κράτηση στην Πράγα το Σάββατο βάσει αιτήματος της Interpol που εκδόθηκε από την Τουρκία και στο οποίο χαρακτηρίζεται «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο κούρδος αξιωματούχος χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες εις βάρος του.

Τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε νωρίτερα σήμερα την απελευθέρωσή του, παρά την έκκληση της Άγκυρας να προφυλακιστεί για όσο διάστημα εκκρεμεί το αίτημά της για την έκδοσή του.

Ο Μούσλιμ, ο οποίος υποσχέθηκε στο τσεχικό δικαστήριο να παραμείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο εκκρεμούν περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αποφασίσει πού θα μεταβεί μετά. Πρόσθεσε ότι έχει άδεια παραμονής στη Φινλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα