Διαψεύδει η Λευκωσία εκδίωξη ισραηλινού ερευνητικού από τουρκικό πλοίο σε ΑΟΖ

Ναυτικό και η Αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποιούν άσκηση στην Αν.Μεσόγειο στο πλαίσιο της έναρξης κατασκευής του αγωγού South Stream.
Μάλιστα το μεσημέρι μεταδόθηκε από το Ισραήλ ότι ισραηλινά F-16 πέταξαν πάνω από το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Είναι σε απάντηση της απειλής χρήσης βίας από τουρκικό πολεμικό στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim που εκτελούσε έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναφέρουν Ισραηλινές πηγές.

Στο πλαίσιο της άσκησης

είναι πιθανό να στοχοποιούν το τουρκικό πλοίο με πυραύλους κρουζ Delilah, προσομοιώνοντας ενδεχόμενη κατάσταση σε περίοδο πολέμου.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε μεταδώσει η Jerusalem Post ωστόσο,  η Λευκωσία διαψεύδει ότι υπήρξε επεισόδιο στην ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Νίκος Δένδιας με φόντο το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.

«Όμως καταστήσαμε σε όλους σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κατά την συνταγματική μας υποχρέωση τον εθνικό μας χώρο. Αν απαιτηθεί και παρότι μπορούμε και μόνοι δεν θα είμαστε μόνοι», δήλωσε.

Το στρατιωτικό σκέλος του Μνημονίου που υπέγραψε στα τέλη του περασμένου μήνα η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κατατέθηκε χθες στην τουρκική Βουλή για να επικυρωθεί.

«Όχι δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο.Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου», δήλωσε από πλευράς του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βλέμματα Λευκωσίας και Αθήνας είναι στραμμένα αύριο και στα κατεχόμενα καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα απογειώνονται drones για να συνοδεύουν τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα.

«Το φορτίο που έφτασε Κατεχόμενα αφορά το επίγειο σύστημα ελέγχου των drones, όχι τα ίδια τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για drones που φέρουν οπλικά συστήματα», είπε σχετικά ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι.

Την ίδια ώρα η Αθήνα ετοιμάζεται να μπει ενεργά στον επικοινωνιακό πόλεμο με τα drones.

Η άφιξή των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο έλαβε χώρα γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Δείτε σεχτικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα