Διαπραγματεύσεις για Βάσεις λόγω Brexit εντός Νοεμβρίου

Στις Βρυξέλλες, εντός Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων σχετικά με το μέλλον των Κύπριων πολιτών που ζουν και εργάζονται στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί μόνο ένας γύρος διαπραγματεύσεων όσον αφορά στο ζήτημα, εκτιμώντας

ότι το ισχύον καθεστώς θα συνεχιστεί ακόμα και μετά την υλοποίηση του Brexit, μέσω μιας αμοιβαίας συμφωνίας που θα αφορά στην μεταχείριση των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ως Κύπριοι, είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα θέλαμε να δούμε μια Τελωνειακή Ένωση ή ακόμα και μια συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά, κάτι που θα κάνει την προϋπάρχουσα κατάσταση όσο το δυνατόν ομαλότερη, δίνοντας την απαραίτητη σιγουριά στις εταιρείες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους όπως και πριν», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Όπως εξήγησε, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 του 2004, αποσαφηνίζοντας το νομικό καθεστώς των στρατιωτικών βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και ακολουθώντας την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε, δε, ότι το πρωτόκολλο αναφέρει ότι η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δεν θα εφαρμοστεί στις βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα