Διαμαρτυρία τ/κ συντεχνιών για ελλείψεις στο νέο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την ασφάλεια στο νέο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, το οποίο προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 20 Ιουλίου, πραγματοποίησαν το πρωί μπροστά από το «υπουργείο συγκοινωνιών» οι ηγεσίες των τριών μεγαλύτερων συντεχνιών στον «δημόσιο τομέα» στα κατεχόμενα, KTAMS, KAMU-İŞ και KAMU-SEN.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι το νέο παράνομο αεροδρόμιο (σσ: νέο τερματικό και νέος αεροδιάδρομος) δεν είναι ακόμη έτοιμο τεχνικά ενώ για την κατασκευή του δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες σύμφωνα με τον «κανονισμό

περί κατασκευής, ανάπτυξης, αδειοδότησης και πιστοποίησης της λειτουργίας αεροδρομίου».

Ο πρόεδρος της KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκιχάμ σε δηλώσεις στα ΜΜΕ είπε ότι η τεχνική υποδομή δεν έχει ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την κείμενη «νομοθεσία». Δεν υπάρχει, σημείωσε, μόνιμη ηλεκτρική ενέργεια στο παράνομο αεροδρόμιο και τα εγκατεστημένα πάνελ δεν ήταν κατάλληλα.

Εξηγώντας ότι το αυτόματο σύστημα παρατήρησης καιρού, το οποίο είναι υπό την ευθύνη του «τμήματος μετεωρολογίας», δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO, ο κ. Μπενγκιχάν σημείωσε ότι έχει εγκατασταθεί ένα κινητό σύστημα και όχι ένα πλήρως εξοπλισμένο και ασφαλές σύστημα πρόβλεψης καιρού, λέγοντας ότι μεταφέρει τις σχετικές ανησυχίες των εργαζομένων στο «τμήμα μετεωρολογίας».

Επεξήγησε επίσης ότι με βάση την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» στις 16 του περασμένου Ιούνη, το «υπουργείο συγκοινωνιών» εξέδωσε προσωρινή άδεια λειτουργίας του νέου «αεροδρομίου» μέχρι διευθέτησης των ελλείψεων που θα παρουσιαστούν μετά τη λειτουργία του και όχι μεγαλύτερή των έξι μηνών.

Η διαδικασία, είπε, είναι πως μια ειδική επιτροπή κάνει τους σχετικούς ελέγχους και υποβάλλει έκθεση στο «υπουργικό συμβούλιο» για έγκριση. Διερωτήθηκε εάν αυτό έχει γίνει. Υπενθύμισε ότι σε αυτή την περίπτωση είναι το «υπουργικό» που εξουσιοδότησε τον «υπουργό συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί να εκδώσει την σχετική – έστω προσωρινή άδεια -  διερωτώμενος εάν ο κ. Αρικλί έχει σπουδάσει μηχανικός και ξέρει να κάνει τους σχετικούς ελέγχους. Επειδή γνώριζε (το «υπουργικό»), συνέχισε, ότι η αρμόδια επιτροπή δεν θα έδινε την έγκρισή της για τον αεροδιάδρομο και τον τερματικό σταθμό, γι’ αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο «υπουργός» Αρικλί, κάτι που για τον συνδικαλιστή «δεν είναι αποδεκτό».

Ο Γκιουβέν Μπενγκιχάν εξέφρασε ξανά την ανησυχία του για τις παραβιάσεις των διεθνών αεροπορικών κανόνων και κανονισμών και τις ελλείψεις στις υποδομές και προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα είναι υπεύθυνοι για τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του νέου τερματικού και αεροδιαδρόμου μέχρι τις 20 Ιουλίου, ώστε να είναι έτοιμο το «αεροδρόμιο» για τα εγκαίνια παρουσία του Τούρκου Προέδρου, ήταν από τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην συνάντηση των αρχηγών των «συγκυβερνώντων» κομμάτων με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου εξήγγειλε με γραπτή του δήλωση το άνοιγμα του νέου «αεροδρομίου» στην Τύμπου στις 20 Ιουλίου στην παρουσία του Ταγίπ Ερντογαν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει σήμερα ότι ο κ. Ουράλογλου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι δοκιμαστικές πτήσεις προς το νέο παράνομο αεροδρόμιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «αεροδρόμιο υπόδειγμα» με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του και τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του.

«Το νέο αεροδρόμιο Ερτζιάν θα συμβάλει σημαντικά στο τουρισμό και την οικονομία. Ο ‘Αιώνας της Τουρκίας’ δεν θα είναι αιώνας που θα περιλαμβάνει μόνο τη χώρα μας, αλλά και τη θυγατέρα πατρίδα. Το νέο αεροδρόμιο με τις δυνατότητές του θα συνδέει την Τουρκία με την τδβκ και την τδβκ με τον κόσμο», είπε.

Η «Αβρούπα» έγραφε χθες ότι η «κυβέρνηση» φέρνει από την Τουρκία μηχανικούς, αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων, τεχνικούς και ειδικούς σε άλλα θέματα που χρειάζεται για το νέο παράνομο αεροδρόμιο.

Σημειώνεται ότι έγινε μια τροποποίηση στον «κανονισμό» για τις «δημόσιες προσφορές», ο οποίος ακόμα δεν έχει περάσει από τη «βουλή» και τροποποιήθηκαν εκ νέου τα «άρθρα» που αφορούν την «επιτροπή προσωρινής αποδοχής» και την «επιτροπή οριστικής αποδοχής».

Στον «κανονισμό» αναφέρεται ότι: «Μπορεί να ζητηθεί εκ μέρους του υπουργείου τεχνικό προσωπικό από την Τουρκία για να του ανατεθούν καθήκοντα στην επιτροπή προσωρινής αποδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, το τεχνικό προσωπικό που θα του ανατεθούν καθήκοντα στην επιτροπή προσωρινής αποδοχής είναι πλήρως εξουσιοδοτημένο να διεξάγει τις διαδικασίες προσωρινής αποδοχής και τις απαραίτητες αποδοχές».

Η εφημερίδα διερωτάται γιατί δεν αντέδρασε σε αυτό η τουρκοκυπριακή ένωση επιμελητηρίων αρχιτεκτόνων και μηχανικών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα