Διαμαρτυρία δασικών λειτουργών για μείωση μισθών

Στάση εργασίας πραγματοποίησε μεταξύ 8.30 και 10.30 το πρωί έξω από τη Βουλή ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών, διαμαρτυρόμενος για την περαιτέρω μείωση κατά 22 θέσεις του υπαλληλικού προσωπικού του Τμήματος Δασών στη βαθμίδα του Δασικού Λειτουργού.

Σύμφωνα με τον Κλάδο η μείωση αυτή είναι πρόσθετη των 22 θέσεων Δασικού Λειτουργού και των 4 θέσεων Συντηρητή Δασών που έχουν ήδη καταργηθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Όπως αναφέρουν η κατάργηση των 22 θέσεων θα επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στην δυνατότητα του Τμήματος Δασών να

ανταποκριθεί στις πολύπλευρες και διευρυμένες αρμοδιότητές του και να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Το θέμα συζητήθηκε και στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας, με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη να αναφέρει ότι αυτές οι 22 κενές θέσεις καταργήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών χωρίς προηγουμένων να διαβουλευθεί με το Υπουργείο Γεωργίας. Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει σε ποια βάση καταργήθηκαν αυτές οι θέσεις και διερωτήθηκε αν υπάρχει σχετική μελέτη από το Υπ. Οικονομικών που το δικαιολογεί.

Από πλευράς του ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Οικονομικών και ζήτησε από το Τμήμα Προσωπικού να του επανυποβάλει έκθεση για το θέμα, ενώ στάλθηκε προχθές και σχετική επιστολή που ζητά τις απόψεις του Υπουργείου Γεωργίας επί του θέματος.

Το Τμήμα Δασών εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατάργηση των θέσεων, αναφέροντας ότι ενημερώθηκε ότι το Τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού κάνει ενέργειες προς τον Υπουργό για να διαρθρωθεί αυτή η κατάσταση.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η εικόνα που έχουν λάβει είναι ότι και το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών διαφωνούν με την κατάργηση των θέσεων και έχουν μεταφέρει τη διαμαρτυρία τους στο ΥΠΟΙΚ που κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ έκανε λόγο για αλαλούμ και ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργείων και Τμημάτων της Κυβέρνησης.

« Ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε, ο Υπουργός Γεωργίας δεν γνώριζε, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών λέει ότι είναι απαραίτητες αυτές οι θέσεις. Τα σχόλια δικά σας», ανέφερε. Είπε επίσης ότι ενώ ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι υπάλληλοι της CYTA μπορούν να μεταφερθούν σε θέσεις του δημοσίου, σήμερα καταργεί θέσεις του δημοσίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου επεσήμανε την σοβαρότητα του θέματος της αποκοπής θέσεων στο Τμήμα Δασών.

“Κάθε καλοκαίρι γνωρίζετε πόσες προειδοποιήσεις κάνουμε στον κόσμο για τον φόβο που έχουμε όλοι μέσα μας μην τυχόν καούν τα δάση μας και αντί να αυξάνουμε τους δασικούς υπαλλήλους που είναι ο σημαντικότερος μοχλός της έγκαιρης διάγνωσης μιας πυρκαγιάς, ερχόμαστε να αποδυναμώσουμε αυτό το Τμήμα. Είναι απαράδεκτη ενέργεια και στο τέλος της ημέρας ελπίζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει δεύτερες σκέψεις”, σημείωσε.

Μας φάνηκε, είπε, εντελώς παράξενο και επικίνδυνο να μειώνονται τόσες θέσεις δασικών υπαλλήλων οι οποίοι είναι φύλακες των δασών μας και να αποδυναμώνεται με αυτό τον τρόπο η δασική προστασία και προφύλαξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα