Διάλογος με οδικό χάρτη ως αντίδοτο στις τουρκικές προκλήσεις

Σε τροχιά συνομιλιών στη βάση ενός οδικού χάρτη με συγκεκριμένους σταθμούς μπήκε το Κυπριακό, μετά την άτυπη συνάντηση της Παρασκευής (9/8) ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης έκανε λόγο για θετικό κλίμα και κοινή βάση πάνω στην οποία μπορεί να διεξαχθούν οι συνομιλίες, παρότι όπως είπε υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο μόνο μέσα από διάλογο μπορούν να γεφυρωθούν.

Η αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη, να εμπλακεί σε ένα διάλογο ο οποίος θα οδηγήσει σε ουσιαστικές

διαπραγματεύσεις διασυνδέθηκε ευθέως από τον ίδιο, με τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:  «Έχω τονίσει στον κ. Ακιντζί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο κλίμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτείται όχι απλά η αποκλιμάκωση, αλλά ο τερματισμός των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, έτσι ώστε όχι δια λόγων, αλλά δια έργων η Τουρκία να συμβάλει θετικά στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, αλλά και όχι μόνον».

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η Ε/κ πλευρά αφού πρώτα έπαιξε το διπλωματικό χαρτί των μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε, πλέον, προσπαθεί μέσω της κινητικότητας στο Κυπριακό να πετύχει αυτό που οι κυρώσεις δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν.

Θέση και προσέγγιση την οποία προέτασσε κατά κόρον το ΑΚΕΛ. Ότι δηλαδή, η Τουρκία, κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της όταν υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό και πως μόνο μέσα από την επανέναρξη του διαλόγου θα τις αποκλιμακώσει.

Συνεπώς, προς αυτή τη κατεύθυνση φαίνεται να οδηγείται κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Της επανέναρξης του διαλόγου ως το «αντίδοτο» που θα «εξουδετερώσει» την τουρκική προκλητικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα