Διαφθορά οι διαρροές -Παραλίγο διώξεις δημοσιογράφων από ΓΕ

Σχεδόν χαραγμένη στο DNA μας φαίνεται να είναι η διαφθορά ειδικότερα σε ότι αφορά θέματα Αστυνομίας. Σε αυτό κατέληξαν ουσιαστικά όλοι οι αρμόδιοι που παραβρέθηκαν στη συζήτηση της Επιτροπής Θεσμών.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η Έλενα Κλεόπα εκ μέρουςτης Νομικής Υπηρεσίας αλλά και ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Ο Ιωνάς Νικολάου θεωρεί ως θέμα διαφθοράς τις διαρροές που γίνονται είτε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά είτε και προς τον υπόκοσμο και που έχουν ως αποτέλεσμα

να προκαλείται ζημιά σε σοβαρές υποθέσεις που παίρνουν την οδό της δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε επίσης σε προτάσεις του Υπουργείου του που έχουν σταλεί στα πολιτικά κόμματα για πάταξη της διαφθοράς που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία καθώς και νομοθετική ρύθμιση για άρση του απορρήτου ιδιωτικής επικοινωνίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η αποκάλυψη στοιχείων που αφορούν το ανακριτικό έργο αναμφίβολα μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα, τόσο στη συνέχιση της διεξαγωγής του ανακριτικού έργου όσο και στην εκδίκαση μιας υπόθεσης, ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής. Χάνεται, πρόσθεσε, το στοιχείο του αιφνιδιασμού άλλων προσώπων που θα καταθέσουν και μπορεί να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις για την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και δεν παρατηρείται στην Αστυνομία αλλά το συναντούμε ως φαινόμενο παντού, είπε.

Οι διώξεις δημοσιογράφων που δεν έγιναν στο παρά πέντε από τον Γενικό Εισαγγελέα

Στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εντάσσεται το δημοσιογραφικό απόρρητο. Ο Τύπος έχει ενταχθεί στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι διαλαμβάνεται στον ευρύτερο σκοπό της προστασίας της διάταξης αυτής και σε σχέση με την εμπιστευτικότητα των δημοσιογραφικών πηγών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάγκη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου για πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ο δημοσιογράφος υποχρεούται να προστατεύει τα πρόσωπα από τα οποία φθάνουν οι πληροφορίες. Αυτό οδήγησε στην αναγνώριση της δεοντολογικής υποχρέωσης - δικαιώματος απόκρυψης των πηγών.

Σύμφωνα με την κ. Κλεόπα, ο Γενικός Εισαγγελέας αντιμετώπισε το δίλημμα σε σοβαρότατες υποθέσεις, όπου οι διαρροές πραγματικά έκαναν ζημιά σε υπόθεση, να διώξει και δημοσιογράφους, αλλά αναλογιζόμενος τις συνέπειες, λόγω και του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου αποφάσισε να μην το κάνει.

Η κ. Κλεόπα ανέφερε επίσης ότι δεν γίνονται διαρροές ανακρίσεων και καταθέσεων από τη Νομική Υπηρεσία, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να «βάλει και το χέρι της στη φωτιά» γι αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «γκάφα» Interpol και οι αργοπορημένες μεταθέσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξάλλου εντός της Επιτροπής, έγινε αναφορά και στην περιβόητη γκάφα – λάθος που έγινε με την Interpol, στα πλαίσια της διερεύνησης του τετραπλού μακελειού της Αγίας Νάπας.

Σε ερώτησή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου προς τον Ιωνά Νικολάου υπογράμμισε ότι το άτομο που έκανε το λάθος τηλεφώνημα, μετατέθηκε κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή η γκάφα ολκής είχε διαρρεύσει στον Τύπο.

Απαντώντας στη βουλευτή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι το άτομο αυτό μετατέθηκε όταν έπρεπε και όχι μετά τις διαρροές στον Τύπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα