Διαφωνίες Νουρή-Άντρου για φιλοξενία & διαχείρηση μεταναστών Πουρνάρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ευκαιρία να επισκεφτεί το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα είχε σήμερα ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Κόμματος αλλά και από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή.

 

 

Σε κοινές δηλώσεις τους, ο κ. Νουρής εξήγησε πως ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ είδε από μόνος του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κ.Δ από τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών. «Κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται από τις μεταναστευτικές

ροές [..] τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα όσον αφορά την διαχείριση. Κάνουμε μια συντεταγμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μέσω της ολοκληρωμένης μας πολιτικής που θέλει να διαχειριστεί την είσοδο στην δημοκρατία σε όσους μπαίνουν νόμιμα (εικονικοί φοιτητές &αιτητές ασύλου μέσω εικονικών γάμων) αλλά βεβαίως και τους παράνομα εισερχόμενους από τ η διαχωριστική γραμμή.

 

Ο κ.Νουρής ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τους λειτουργούς του κέντρου υποδοχής Πουρνάρα και είπε πως με την ολοκλήρωση του εργοταξίου οι συνθήκες θα γίνουν πολύ καλύτερες.


Διαβάστε επίσης: Πουρνάρα: Αναστάτωση με αφορμή την παράδοση ειδών υγιεινής (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Ο Υπουργός είπε πως κάθε εθνικότητα αντιμετωπίζεται διαφορετικά γιατί κάθε μια έχει διαφορετικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες.

Θα χειριστούμε ανθρώπινα τους πρόσφυγες αλλά και αποφασιστικά όλους τους οικονομικούς μετανάστες.» είπε καλώντας επίσης και την Ε.Ε να συνδράμει προς τον επαναπατρισμό.

 

Όσον αφορά την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στο κέντρο υποδοχής είπε πως είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα για το οποίο έχει διαταχθεί άμεση έρευνα από την Αστυνομία. «Θα είμαστε αμείλικτοι εάν υπάρχουν ευθύνες στον οποιοδήποτε. Την ίδια ώρα μας προβληματίζει το γεγονός ότι ο Λειτουργός της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες γνώριζε από την περασμένη Πέμπτη και επέλεξε να το αναφέρει με τον συγκεκριμένο τρόπο (ενώπιον όλων στην κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών) .

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ για το ίδιο θέμα εξέφρασε την ελπίδα να διαφανεί σε ποιόν ανήκουν οι ευθύνες γιατί τα παιδιά έμειναν με τους μεγάλους. «Μόνο χθες έγινε η μετακίνηση των παιδιών και τους μετέφεραν με τις γυναίκες. Τις προηγούμενες μέρες έμεναν με τους μεγάλους άντρες. Πρέπει να διερευνηθεί ποιος είχε την ευθύνη για την τοποθέτηση αυτή» είπε.

 

Επιπλέον ο κ. Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στην Συμφωνία του Δουβλίνου και έριξε την ευθύνη στην Ε.Ε για την ευρύτερη μεταναστευτική πολιτική και την μεταφορά των αιτητών ασύλου στις χώρες που οι ίδιοι θέλουν να μεταβούν εντός της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τους ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ ότι δεν στήριξαν τις πιο πάνω θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο.

 

Ο Νουρής πήρε τον λόγο και μίλησε για «κατ’ ισχυρισμό ανήλικους» μετανάστες σημειώνοντας «Σήμερα έχουμε 40 άτομα που είναι κατ’ ισχυρισμό ανήλικοι, το 2019 είχαμε 206 που ισχυρίστηκαν ότι είναι ανήλικοι ωστόσο μέσα από εξετάσεις οι 96 ήταν ενήλικοι πάνω από 25 ετών.»

 

Χρειάζεται, είπε, έρευνα καθώς αν μετακινηθούν κάποιοι που δεν είναι ανήλικοι σε χώρο ανηλίκων τότε μεταφέρεται απλά το πρόβλημα αλλού.

«Από τους 40 που ισχυρίζονται ότι είναι ανήλικοι, οι 16 είναι κοπέλες που από την πρώτη μέρα μένουν σε ξεχωριστά σπιτάκια με κλειδί και οι υπόλοιποι 24 όντως έχουν μετακινηθεί χθες επειδή πριν έμεναν με τους ομοεθνείς τους.»είπε

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως δεν θέλει να δει την Κύπρο να μετατρέπεται σε ένα στρατόπεδο ή επέκταση κέντρου φιλοξενίας με τον Άντρο Κυπριακού να απαντά «έτσι το έχετε μετατρέψει εδώ κύριε Νουρή».

Διαβάστε επίσης: ΓΓ ΑΚΕΛ από Πουρνάρα: Υπάρχουν συνθήκες που προσβάλλουν την ΚΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα