Διαφωνία ΑΗΚ - Κυβέρνησης για νομοσχέδιο επαναφοράς μερίσματος

Κάθετη διαφωνία της ΑΗΚ με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προνοεί επαναφορά της καταβολής μερίσματος στο κράτος. Δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, τόνισε στη Βουλή, η Πρόεδρος της Αρχής Έμιλυ Γιολίτη.


Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ εξέφρασε διαφωνία για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εγκρίνει κυβερνητικό νομοσχέδιο, που επαναφέρει την καταβολή μερίσματος στο κράτος, κάτι

για το οποίο από το 2011 δεν είχε καμία υποχρέωση η Αρχή.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προϋπολογισμού της ΑΗΚ στην Επιτροπή Οικονομικών, η Πρόεδρος της Αρχής Έμιλυ Γιολίτη είπε ότι η διαφωνία έγκειται σε δυο λόγους:

Α) Δεν προηγήθηκε διαβούλευση.

Β) Η πρόνοια, ότι το εκταμιευόμενο ποσό, δεν πρέπει να επηρεάζει το δεκαετές πρόγραμμα των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, περιορίζεται σε αυτές τις δραστηριότητες και δεν καλύπτει την παραγωγή. Η έλευση νέων παραγωγών στην αγορά, που καλωσορίζουμε, δεν μπορεί να παρεμποδίζει την ΑΗΚ που είναι ''κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση'', από του να παράγει ενέργεια και να μπει δυναμικά στις Ανανεώσιμες''.

Η Έμιλυ Γιολίτη, επισήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η πιο άμεση λύση που έχει η ΑΗΚ στην διάθεσή της, για μείωση του κόστους προς όφελος του καταναλωτή και για επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων για τα θερμοκηπιακά αέρια του 2020.
Τα σχετικά ποσά θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από κοινή πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας.

Η νέα Πρόεδρος της ΑΗΚ ρωτήθηκε από βουλευτές γιατί η Αρχή δεν προχώρησε με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και απάντησε:

«Οι διαδικασίες αδειοδότησης από την ΡΑΕΚ καθυστερούν και όχι αδικαιολόγητα, κατά την άποψή μου, επειδή η προκήρυξη συνεργασίας με ΑΠΕ, βάσει της οποίας έγινε αίτηση στη ΡΑΕΚ, παραπέμπει σε μη ρυθμιζόμενη δραστηριότητα, όπου η ΑΗΚ πιθανόν να ανταγωνιζόταν ως συμπραξία με την ίδια της την ρυθμιζόμενη παραγωγή'».

Ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της ΑΗΚ είναι να εντάξει τις ΑΠΕ στην ρυθμιζόμενη δραστηριότητα της παραγωγής. Αυτό, επισήμανε, σημαίνει ότι θα υπάρχει όφελος κόστους για τον απλό καταναλωτή, εφόσον η Αρχή δικαιούται να ανακτά μόνο το πραγματικό της κόστος, με εύλογο κέρδος, σε αντίθεση με μη ρυθμιζόμενους παραγωγούς, όπου ο υπολογισμός γίνεται με βάση το τρέχον κόστος αποφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα