Διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου σύμφωνα με τον Fitch

Θετικά αποτιμά σε γενικές γραμμές ο οίκος αξιολόγησης Fitch την συμφωνία για απορρόφηση του "καλού" Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα.

Στην ανάλυσή του παραθέτει τα δεδομένα της συναλλαγής και κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση του δημοσίου χρέους, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του και ανήλθε στο 110% του ΑΕΠ.

Ο Fitch

εμμένει στην εκτίμησή του ότι δεν θα εκτροχιαστεί η μεσοπρόθεσμη τάση σταθερής μείωσης του χρέους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 100% εντός του ορίζοντα αξιολόγησης, αν και ένα χρόνο αργότερα, το 2020, καθώς η Κύπρος συνεχίζει να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που υποστηρίζει τα έσοδα.

Από την πλευρά της, η Kυβέρνηση θεωρεί ότι ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαιώνει την κυβερνητική πολιτική.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρει ότι προϋπόθεση για την επαλήθευση των εκτιμήσεων είναι η συνέχιση της ισορροπημένης δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου προσθέτει ότι "στόχος πρώτης προτεραιότητας είναι μέσω της σωστής λειτουργίας του Φορέα και της ενεργοποίησης του αναθεωρημένου νομικού πλαισίου, να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση και του γενικότερου ζητήματος των προβληματικών δανείων ούτως ώστε να απελευθερωθεί σε όλη της την έκταση η δυναμική της κυπριακής οικονομίας".

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου οδηγείται σε διαχωρισμό, προκειμένου να εξευρεθεί επενδυτής.

Η μητρική της στην Αθήνα ακολουθεί το μοντέλο του Συνεργατισμού και επιδιώκει την εξεύρεση επενδυτή για το υγιές δανειακό της χαρτοφυλάκιο.

Το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο θα μετατραπεί σε "κακή" τράπεζα, την οποία θα αναλάβει η μητρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην Καθημερινή, η Astrobank είναι ανάμεσα στους δυνητικούς επενδυτές, αφού επιδιώκει την αύξηση του μεριδίου αγοράς της, όπως και οι Eurobank και Societe Generale Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα