ΔΕΟΚ: Επέδωσε στην Υπουργό Εργασίας υπόμνημα με αιτήματα της

Υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται θέσεις και αιτήματα επέδωσε σήμερα η ηγεσία της ΔΕΟΚ σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στο κεφάλαιο των Εργασιακών Σχέσεων, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η αποδυνάμωση των συλλογικών Συμβάσεων, η άτυπη απασχόληση, οι αμοιβές κάτω από τον κατώτατο μισθό, αποδεικνύουν ότι η ισορροπία μεταξύ εργοδοτών και

εργαζομένων έχει ανατραπεί υπέρ των εργοδοτών και τονίζει την ανάγκη να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου τόνισε ότι η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα και η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των συντάξεων αποτελούν κορυφαίο στόχο και προτεραιότητα για την Ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από την Υπουργό Εργασίας η σύγκληση ειδικής, διευρυμένης συνεδρίας, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, στην οποία να συζητηθούν σε βάθος και ολοκληρωμένα ο καθορισμός πολιτικής χρονοδιαγράμματος επιστροφής στο Ταμείο των κυβερνητικών οφειλών που αντιστοιχούν στο συνολικό αποθεματικό του ΤΚΑ, η μεταρρύθμιση της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ, καθώς και η συνταξιοδοτική επάρκεια και η ενίσχυση του αναδιανεμητικού του ρόλου και η εξαίρεση επαγγελματικών ομάδων που εργάζονται σε βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα από την επιβολή αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων από το 63ο έτος ηλικίας.

Στο υπόμνημά της, η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για έναρξη διαλόγου με στόχο τη θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ο θεσμός του διατάγματος όπως λειτουργεί σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και, επομένως, επιβάλλεται πλήρης αναδιαμόρφωσή του, ώστε να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Για το θέμα της εφαρμογής συνθηκών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η ΔΕΟΚ διαπιστώνει αδυναμίες και παραλείψεις και προτείνει την τροποποίηση του νόμου για τις Επιτροπές Ασφάλειας, ώστε αυτές να περιβάλλονται με ουσιαστικές εξουσίες και τα μέλη τους να προστατεύονται από οποιαδήποτε δυσμενή μεταχείριση από μέρους του εργοδότη τους.

Αναφορικά με τον διάλογο για την ΑΤΑ, η ΔΕΟΚ τονίζει την ετοιμότητά της να προσέλθει σε διάλογο, με στόχο την ενίσχυση και την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού.

Για την ανεργία, η ΔΕΟΚ εκφράζει την ανησυχία της, γιατί, παρά την υποχώρηση που παρουσίασε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα, ενώ η ποιότητα της απασχόλησης έχει υποβαθμιστεί με την αύξηση άτυπων μορφών εργασίας, όπως η μερική απασχόληση, η μίσθωση υπηρεσιών και η προσωρινή απασχόληση. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η ΔΕΟΚ προτείνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση και εισαγωγή νέων προγραμμάτων επιδότησης νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενώ προτείνει, επίσης, την επέκταση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 στους 12 μήνες.

Η ΔΕΟΚ ανέδειξε, επίσης, την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής προστασίας και την άμεση ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Τόνισε, ακόμη, ότι επιβάλλεται η αύξηση των επιδομάτων τέκνου, μονογονιού, αναπήρων, χαμηλοσυνταξιούχων και φοιτητών, και η διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα