ΔΕΟΚ: Δεν είναι σεβαστή η αξιοπρεπής απασχόληση στην Κύπρο

Στην Κύπρο, η έννοια της αξιοπρεπούς απασχόλησης, κάθε άλλο παρά γίνεται σεβαστή, αναφέρει η ΔΕΟΚ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ, «η περίοδος της λεγόμενης οικονομικής προσαρμογής και τα προγράμματα λιτότητας, οδήγησαν σε φαινόμενα ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης,

με μαζικές απολύσεις, καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης».

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «οι νέοι άνθρωποι αποτελούν μια νέα τάξη πτωχών, με μισθούς κάτω από τον κατώτατο, ετεροαπασχόληση και εργασιακή ανασφάλεια. Ο δείκτης συχνότητας εργασιακών ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 17,4%, ενώ το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να βρίσκεται στο 17%».

Προσθέτει ότι «η απορρύθμιση που συντελείται στην αγορά εργασίας, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση της αδήλωτης εργασίας, ενώ έχει οδηγήσει και στη δραματική μείωση μισθών και ωφελημάτων και αύξηση των συνδικαλιστικά απροστάτευτων εργαζομένων».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επικαλείται η ΔΕΟΚ, «η Κύπρος παρουσιάζει την ταχύτερη μείωση μισθών στην Ευρωζώνη. Διακόσιες σαράντα χιλιάδες άτομα, που αντιστοιχούν στο 28,8% του πληθυσμού, βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Εκατό τριάντα εννέα χιλιάδες οικογένειες στερούνται βασικά αγαθά διαβίωσης».

Η εισαγωγή Γενικού Κατώτατου Μισθού που να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους του εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη, υποστηρίζει η ΔΕΟΚ.

Όπως αναφέρει, παγκοσμίως δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι παγιδεύονται στην καταναγκαστική εργασία, πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας ενός ατυχήματος ή ασθένειας που σχετίζεται με την εργασία. Σχεδόν το 93% των θέσεων που προσφέρονται σε νέους ανθρώπους είναι άτυπη και ανασφάλιστη εργασία, όπου το εισόδημα είναι 49% χαμηλότερο από το κανονικό. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο αμείβονται με τα 2/3 των αμοιβών των ανδρών. Διακόσια εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας από 5 - 14 ετών, εργάζονται αντί να φοιτούν στο σχολείο.

«Η αξιοπρεπής απασχόλησης δεν μπορεί να είναι σύνθημα κενού περιεχομένου. Η ΔΕΟΚ διεκδικεί εντατικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με στόχο τη ρύθμιση ενός αποτελεσματικού συστήματος εργασιακών σχέσεων και τη νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων», σημειώνει η συντεχνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα