Δένδιας: Η Τουρκία να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη

Εκτεταμένη αναφορά στην έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, έκανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ, τον οποίο υποδέχτηκε σήμερα στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη: Επικοινωνία Δένδια με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Αντικείμενο της συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών αποτέλεσαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Κόλπου, ενώ εξετάστηκαν επίσης οι

διμερείς σχέσεις στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς.

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τη στρατηγική της σχέση με τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο χώρες «προσηλωμένες στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η επιθετική ρητορική της γείτονος «αποτελεί επιτομή του παραλογισμού» και ότι «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια».

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Όπως είπε, η Τουρκία απειλεί «με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Καλώντας την Τουρκία «να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη», ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το πρώτο βήμα σε μια τέτοια κατεύθυνση θα ήταν «η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολυβικού "μνημονίου"».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι κοινή δέσμευση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Σαουδικής Αραβίας είναι η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε χώρες της περιοχής, όπως το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι στενή στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας αλλά και του πολιτισμού.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», κατέληξε ο κ. Δένδιας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις που δέχεται η Σαουδική Αραβία, στηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε την ανάγκη οι δύο χώρες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών τους σχέσεων στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου και του πολιτισμού.

Επιπλέον, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δένδιας, Τουρκία, Διεθνές Δίκαιο,dendias, tourkia, diethnes dikaio