Δεν υποχωρεί ο Μ.Ακιντζί - Προβληματισμός για τη συνέχεια

Ομιχλώδες το τοπίο σε σχέση με την πραγματοποίηση ή όχι της Διάσκεψης στη Γενεύη το Μάρτιο. Η ε/κ πλευρά δίνει όλη την έμφαση στο να επανέλθει το επιθυμητό κλίμα εμπιστοσύνης στο τραπέζι διαπραγμάτευσης, χωρίς να ξεφεύγει από θέσεις και συμφωνημένο πλαίσιο.

Η επόμενη μέρα της αναταραχής μετά την αποχώρηση Ακιντζί από τη συνάντηση με το Νίκο Αναστασιάδη, βρίσκει μουδιασμένο το κλίμα στις δυο πλευρές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πιο εμφαντικό τρόπο, τόνισε ότι θα είναι παρών στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και κάλεσε τον τ/κ ηγέτη να πράξει το ίδιο.

Η

ε/κ πλευρά επιλέγει να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμιά πρόθεση ούτε διάθεση να εμπλακεί σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, όπως ούτε και να σταματήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε ευκαιρία, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζουν δημόσια την προσήλωσή τους στη συνέχιση της διαδικασίας, σε μια ξεκάθαρη κίνηση τακτικής, έτσι ώστε να σταλούν τα μηνύματα εκεί που πρέπει, αλλά και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση στην τ/κ πλευρά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, με τις σημερινές του δηλώσεις, φαίνεται να περιμένει ακόμα κάτι να συμβεί από ε/κ πλευράς καθώς δε φαίνεται διατεθειμένος να αγνοήσει την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, παρά το ότι όλοι ανέμεναν εκτόνωση, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις. Πηγές εντός διαπραγματευτικής διαδικασίας, αναφέρουν ότι ο κ.Ακιντζί "δε θα σταματήσει αν δεν έχει μιας μορφής αναφορά - διαβεβαίωση, ότι η απόφαση της Βουλής δε θα εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς δε λειτουργεί μόνος του, έχει και εκείνος "κόμματα" τα οποία τον επικρίνουν συνεχώς και τον κατηγορούν για υποχωρήσεις".

Το δεδομένο αυτό, είναι το σημαντικότερο εμπόδιο για τον Ακιντζί καθώς ουσιαστικά η μόνη υποστήριξη που έχει, έρχεται από το Ρεπουμπλικανικό τουρκικο κόμμα και κάποια μικρά κόμματα που δεν μπορούν να του προσφέρουν ιδιαίτερα δυνατή στήριξη. Αυτό τον "αναγκάζει" να παίζει τέτοια παιχνίδια για να δείξει ότι κρατά σκληρή στάση και δεν ανέχεται τεχνάσματα από την ε/κ πλευρά.

Η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ, εκτιμούν πηγές κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία, ίσως να βοηθήσει στο να επανέλθει σε μια ομαλότητα η κατάσταση καθώς αν υπερψηφιστεί, θα μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να εκδίδει εγκυκλίους, μηνύματα ή αναφορές στις τάξεις για τις επετείους στα σχολεία. Προς αυτή την κατεύθυνση έγινε άλλωστε η κίνηση αυτή.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, καθώς δεν είναι αυτοσκοπός να γίνει συνάντηση, έστω και σε αρνητικό κλίμα. Το ερώτημα, ωστόσο είναι, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να ζητήσει, να επικοινωνήσει και να ανακοινώσει την ενδεχόμενη αναβολή στη συνάντηση, αν και εφόσον αυτή θα αποφασιστεί, με επικρατέστερο σενάριο το ρόλο αυτό να αναλάβουν τα ΗΕ. Σημασία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει το να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης, για να μπορέσουν οι δυο ηγέτες να μπουν στην ουσία των ζητημάτων που απομένουν και να καταφέρουν να φτάσουν σε συγκλίσεις.

Υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα επί της ουσίας κι' εκεί θα πρέπει να εστιάσουν οι ηγέτες, αναφέρουν οι πηγές, στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές αντιλήψεις, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική πρόοδος στο τραπέζι των συνομιλιών, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο, το ενδεχόμενο να οδηγηθούν οι πλευρές σε μια διάσκεψη στη Γενεύη. Ο προβληματισμός, των εμπλεκομένων, είναι το ότι δεν υπάρχει επαρκές πλαίσιο και βάση στη διαδικασία, που να δικαιολογεί μετάβαση στη Γενεύη.

Ωστόσο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να προκαλούμε διακοπή ή να θέλουμε διακοπή της διαδικασίας, τώρα αν αυτό επέλθει από αδιαλλαξία της Τουρκίας ή της τ/κ πλευράς, τότε θα πρέπει να δούμε πως το αντιμετωπίζουμε. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και κρίσιμη καμπή των συνομιλιών. Άτομα με βαθιά γνώση στη διαπραγματευτική διαδικασία, αναφέρουν ότι "όταν φτάνεις στα δύσκολα γίνονται πιο αργά τα πράγματα, στο προηγούμενο διάστημα βρισκόμασταν σε διαφορετική φάση, που ήταν πιο εύκολο και απλό, να βρεθούν συγκλίσεις επί των θεμάτων που συζητούσαν οι δυο πλευρές. Θα πρέπει τώρα να γίνει μια ιεράρχηση των σημαντικών 15-20 θεμάτων που εκκρεμούν και να δούμε πως μπορούν να βρεθούν λύσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα