Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής για Brexit

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, κύρια θέματα της οποίας ήταν, εκτός του Brexit, το μεταναστευτικό και η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, αναφερόμενος στο Brexit, είπε πως με την εισήγηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, οι «27» επιβεβαίωσαν καταρχάς τη θετική τους διάθεση να φτάσουν σε συμφωνία και έδωσαν εντολή στον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, να συνεχίσει μέχρι το τέλος. «Είμαι έτοιμος να συγκαλέσω μία Σύνοδο όταν έχουμε αρκετή πρόοδο, όμως δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τούσκ.

Στο θέμα της μεταβατικής περιόδου (δηλαδή το διάστημα, αφού επισημοποιηθεί το διαζύγιο και έπειτα θεσπιστεί η νέα σχέση των δύο), ο Ντόναλντ Τούσκ έκλεισε το μάτι στην αίτηση της Τερέζα Μέι για ένα επιπλέον έτος μετάβασης, λέγοντας πως οι αρχηγοί θα το εξετάσουν ευδιάθετα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, παρά το χθεσινό υποτονικό δείπνο για το Brexit, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως πιστεύει σε μία στην ανεύρεση μίας συμφωνίας στο θέμα των συνόρων Ιρλανδίας - Βορείου Ιρλανδίας και θα αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα