Δεν τρέχει τίποτα για την Κυβέρνηση

Οι Τ/κ απορρίπτουν τη μετεξέλιξη της Κ.Δ. και στοχεύουν στη «νέα δομή», αλλά...
Οι δύο πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη, δήλωσε ο Μπουρτζού, υποστηρίζοντας ότι το φυσικό είναι η δημιουργία μιας Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου στη βάση δύο συνιστωσών πολιτειών - Δεν ανησυχεί η Κυβέρνηση, ενώ έντονα αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος, Μπαρίς Μπουρτζού, ο οποίος ξεκαθάρισε

πως η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. O ίδιος, μάλιστα, περιέγραψε μια διαδικασία παρθενογένεσης σε νέα ομοσπονδιακή δομή, βασισμένη στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, κληθείσα από τη «Σημερινή» να σχολιάσει τα όσα προκλητικά ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος των κατεχομένων, ανέφερε: «Οι δηλώσεις αυτές δεν προσθέτουν κάτι καινούργιο από τις γνωστές τουρκικές θέσεις

. Η θέση της δικής μας πλευράς είναι ξεκάθαρη σε σχέση με την εξέλιξη της Κ.Δ., η οποία θα διασφαλίζεται μέσα από συγκεκριμένες πρόνοιες μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού». Ερωτηθείς, μάλιστα, κατά πόσον οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει κάποιαν ανησυχία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρνήθηκε κάτι τέτοιο.

Νέο κράτος
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας ενός νέου κράτους, ο κ. Μπουρτζού τόνισε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητείται για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα και «σύμφωνα με το ότι οι δύο πλευρές δεν γνωρίζουν η μία την άλλη και με το ότι δεν διαπραγματευόμαστε τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών, το φυσικό είναι να δημιουργήσουμε μία Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο δύο συνιστωσών πολιτειών», και είναι πολύ ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι «το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 βρίσκεται σε αυτό το πλαίσιο».

Δεν αποδέχονται την Κ.Δ.
Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα πάρα πέρα, ο Τ/κ «αξιωματούχος» επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η τ/κ πλευρά αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία είναι αποκλεισμένη για χρόνια και η οποία εκπροσωπεί μόνον τους Ελληνοκυπρίους, και σε καμία περίπτωση η προσπάθειά τους δεν στοχεύει στην τροποποίηση-μετεξέλιξή της. «Το αντίθετο, όπως δήλωσε και ο Ακιντζί σε πολλές περιπτώσεις, εμείς με τη λύση θα δημιουργήσουμε μια νέα δομή», είπε ο Μπουρτζού, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη την 1η Σεπτεμβρίου 2015, όταν είπε:

«Η νέα αυτή δομή που θα δημιουργηθεί, η οποία στο όνομα, στη σημαία και σε όλα της θα είναι μια νέα δομή, θα είναι μια ομοσπονδιακή δομή. Αλλά αυτή η νέα δομή δεν θα πάει να υποβάλει ξανά αίτηση για να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί η νέα δομή θα αντικαταστήσει την παλιά δομή. Έτσι έχουν τα πράγματα.

Η ΤΔΒΚ με όλα της είναι μια δομή. Και εγώ είμαι ο Πρόεδρος αυτής της δομής. Και αυτή η δομή θα βρεθεί μέσα σε μια νέα διάρθρωση. Θα μετεξελιχθεί σε μια Συνιστώσα Πολιτεία. Με τον ίδιο τρόπο, και η δομή η οποία αυτήν τη στιγμή ελέγχεται από τους Ελληνοκυπρίους θα μετεξελιχθεί σε μια Συνιστώσα Πολιτεία, η οποία θα βρίσκεται και πάλιν υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων και εμείς θα έχουμε τη θέση μας στον ομόσπονδο συνεταιρισμό που θα δημιουργήσουν αυτές οι δύο δομές».

Βουλευτικές εκλογές
Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μπουρτζού αναφέρει ότι «η ευχή μας είναι σε αυτήν τη διαδικασία να υπάρξει μια υπεύθυνη στάση και να αποφευχθούν ρητορικές και οι στρεβλώσεις που μπορούν να βλάψουν την ειρηνευτική διαδικασία». Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που μεταδόθηκε από τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Μπουρτζού είπε ότι η θέση του Μουσταφά Ακιντζί είναι ότι δεν απορρίπτει τις υφιστάμενες συγκλίσεις, το αντίθετο, τις αποδέχεται ως βάση για να προχωρήσει. Ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι ένα σημαντικό έγγραφο και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό.

Προκλητικός ο Ακιντζί
Άκρως προκλητικά χαρακτήρισε τα όσα λέχθηκαν εκ μέρους του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το ΔΗΚΟ. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα, το ΔΗΚΟ καταδίκασε τη νέα πρόκληση του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη και δηλώνει πως η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας αδιαπραγμάτευτος όρος, που τίθεται από το σύνολο των Ελληνοκυπρίων. Επιπρόσθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ανακοίνωση του ψευδοκράτους. «Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδέχονται σιωπηρά τη διαχρονική τουρκική αξίωση για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για παρθενογένεση», αναφέρει η ανακοίνωση. Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Ά. Δαμιανού επανέλαβε πως για το ΑΚΕΛ αποτελεί κόκκινη γραμμή η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνυπεύθυνος ο Πρόεδρος
«Τα έχει ακούσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Εμείς απαιτούμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να πάρει ξεκάθαρη θέση, αφού μετά τις εγγυημένες πλειοψηφίες και τις εγγυήσεις της Τουρκίας, ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη και στις σημερινές (χθεσινές) προκλητικές δηλώσεις. Εάν δεν μιλήσει ούτε αυτήν τη φορά, τότε είναι συνυπεύθυνος για τη διολίσθηση της πορείας των συνομιλιών. Εξακολουθεί να μοιράζεται το ίδιο όραμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί;», ήταν η πρώτη αντίδραση της ΕΔΕΚ στη «Σ».

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, σημείωσε πως, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι περί προσπάθειας κατάλυσης της Κ.Δ. και δημιουργίας ενός καινούργιου συνεταιρισμού. «Λανθασμένα η δική μας πλευρά δεν απαιτούσε να συμπεριλαμβάνεται ξεκάθαρα σε όλα τα έγγραφα ότι η λύση που επιδιώκουμε θα αποτελεί συνέχεια της Κ.Δ.», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να ερμηνεύει όπως η ίδια αντιλαμβάνεται τις ασάφειες και να περνά την πάγια θέση της για παρθενογένεση».

Κερκόπορτα επικυριαρχίας
Με τη σειρά του, το ΕΥΡΩΚΟ σημειώνει πως ο κ. Μπουρτζού, γι' ακόμη μια φορά, φανερώνει πως η τ/κ πλευρά είναι ευθυγραμμισμένη με έναν πάγιο στόχο της Άγκυρας, που είναι η απονομιμοποίηση της Κ.Δ. και η εξίσωσή της με το ψευδοκράτος και την παρθενογένεση ενός συνεταιρισμού. «Αυτό το μοντέλο θα είναι η κερκόπορτα της τουρκικής επικυριαρχίας σε ολόκληρη τη Κύπρο. Καλά θα κάνει ο κ. Μπουρτζού και κάποιοι στην πλευρά μας να καταλάβουν ότι ο κυπριακός λαός δεν θα αποδεχτεί τέτοιες διολισθήσεις», δήλωσε στη «Σ» ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος κ. Γιωργάλλας.

Στις Βρυξέλλες οι διαπραγματευτές
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, «ιστορική» χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μίλησε στο ΚΥΠΕ, την κοινή χθεσινή επίσκεψη στην Κομισιόν των δύο διαπραγματευτών Μαυρογιάννη και Ναμί για συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Προέδρου Γιούνκερ. Στη συνάντηση βρέθηκε για λίγο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα