Δεν συμφωνούν για τόκους υπερημερίας

Ανησυχίες ότι δεν θα έχει κανένας λόγο να πληρώνει τα χρέη του
Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι θα επηρεάσει αρνητικά στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, καθώς θα δώσει κίνητρα στους δανειολήπτες, ακόμα και σε αυτούς που τα εξυπηρετούν, να σταματήσουν να πληρώνουν

Τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα παρουσιάστηκαν αντίθετοι στην πρόταση νόμου για αναστολή της δυνατότητας επιβολής τόκων υπερημερίας

ή εφαρμογής ανατοκισμού, καθώς και της εφαρμογής λογιστικών μεθόδων, που επιφέρουν αύξηση κεφαλαίου μεγαλύτερη από ό,τι αν είχε εφαρμοστεί ανατοκισμός, η οποία συζητήθηκε χθες Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η πρόταση νόμου, όπως ανέφερε ο εκ των εισηγητών της Γιώργος Περδίκης, κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο, κατά τη συζήτηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, από τον τέως Βουλευτή Νίκο Κουτσού και την υπέγραψε και ο ίδιος, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως το αρχικό κείμενο του προτεινόμενου νόμου, ως κατατέθηκε, διαλάμβανε αναστολή για τρία έτη, αλλά επειδή -όπως είπε- ήδη πέρασε ένας χρόνος, η αναστολή μπορεί να είναι για δύο χρόνια. Η για μικρή χρονική περίοδο αναστολή στους τόκους υπερημερίας προσφέρεται ως λύση για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, πρόσθεσε.

Γενική ρύθμιση
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε πως η ρύθμιση που προτείνεται είναι γενική και δίνει αντικίνητρα στους οφειλέτες. Κανένας δεν θα έχει λόγο να πληρώσει, είτε έχει είτε όχι πρόβλημα, είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει δρόμος να διανυθεί, προσθέτοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όλη την ΕΕ, ενώ πρόσθετα η ρύθμιση θα έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Επηρεάζονται αρνητικά
Η Κεντρική Τράπεζα διατύπωσε τη διαφωνία της με την πρόταση νόμου, με σημείωμα που ανέγνωσε στην Επιτροπή εκπρόσωπός της. Στο σημείωμα αναφέρεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, καθώς θα δώσει κίνητρα στους δανειολήπτες, ακόμα και σε αυτούς που τα εξυπηρετούν, να σταματήσουν να πληρώνουν.

Περαιτέρω, ανέφερε πως τα τραπεζικά ιδρύματα σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης εξετάζουν τις δυνατότητες των δανειοληπτών και εφόσον κρίνεται αναγκαίο για την επίτευξη βιώσιμης αναδιάρθρωσης, προβαίνουν σε προσαρμογές ποσών που έχουν χρεωθεί στους δανειολήπτες. Είπε ακόμα πως στις περιπτώσεις που μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταλήγουν στο Δικαστήριο, το Δικαστήριο εξετάζει την ορθότητα του τόκου υπερημερίας και του ανατοκισμού.

Διαφωνεί
Η Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τον προτεινόμενο νόμο, είπε πως οι επιβαλλόμενες χρεώσεις αφορούν διεθνείς τοκιστικές πρακτικές. Πρόσθεσε πως οι εφαρμοζόμενες τοκιστικές πρακτικές επιβάλλονται για τη ζημιά που έχει υποστεί η τράπεζα για τη μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του δανειολήπτη.

Διερωτώμενη γιατί κάποιος να πληρώσει ή αναδιαρθρώσει το δάνειο, αφού δεν θα έχει επιβάρυνση, πρόσθεσε πως θα χειροτερεύσει την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων. Είπε ακόμα ότι παλιές υποθέσεις που δεν πλήρωναν, ενώ μπορούσαν, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, άρχισαν να πληρώνουν μόλις ενημερώθηκαν ότι θα προωθηθεί η διαδικασία εκποίησης.

Αγνοούν τόκους
Ο Χρηματοοικομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ότι οι τράπεζες σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την αναδιάρθρωση αγνοούν τους τόκους υπερημερίας, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν είναι ο κανόνας. Ανέφερε επίσης στην Επιτροπή Οικονομικών ότι αν δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα αυξάνονται 10% τον χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα