Δεν σας ξεγελούν μόνο μέσω Airbnb – Πώς την πατάμε και από άλλες πλατφόρμες

Κάθε άλλο παρά νέα είναι η απάτη μέσω AirBnb που κτύπησε και την Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες.

Η διαδικτυακή απάτη που στοίχισε εκατοντάδες ευρώ σε ανυποψίαστους πελάτες της πλατφόρμας, έκανε την εμφάνισή της αρκετές φορές στο εξωτερικό.

Ο λόγος πολύ απλός, αφού όπως εξηγεί ο Ντίνος Παστός στο SigmaLive, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ένα email

για να συνομιλούν με πελάτες και όχι την κανονική πλατφόρμα στην οποία δραστηριοποιούνται. Με πιο απλά λόγια, με πρόφαση μια έκπτωση λένε στους πελάτες να συνομιλήσουν μαζί τους μέσω email προκειμένου να επωφεληθούν της έκπτωσης και κάπου εκεί τους ζητούν να κάνουν έμβασμα σε τράπεζα. Μετά το έμβασμα φυσικά γίνονται καπνός και οι πελάτες δεν έχουν ούτε λεφτά αλλά ούτε κατάλυμα να μείνουν!

Με τον ίδιο τρόπο εξαπατούν και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Ebay και το Aliexpress, εξηγεί ο Ειδικός σε θέματα Ασφάλειας και Διαδικτύου. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κόσμος είναι απλό. Να συνομιλεί εντός της πλατφόρμας με πωλητές, ιδιοκτήτες και όχι μέσω προσωπικών μηνυμάτων γιατί εκεί δεν προστατεύεται.
«Δεν αξίζει τον κόπο, προκειμένου να γλυτώσεις ένα μικρό ποσό να ρισκάρεις ολόκληρο το ποσό», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Παστός.

Τι αναφέρει το Airbnb στη σελίδα του για τις πληρωμές

Μην στείλετε χρήματα και ενημερώστε μας. Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ να πληρώσετε για κάτι εκτός της ιστοσελίδας μας, μέσω email ή μέσω τρίτων.

Κάποιες φορές, ενδέχεται να πρέπει να πληρώσετε κάποιον τοπικό φόρο στον οικοδεσπότη σας, αλλά αυτή η πληρωμή πρέπει να γίνει μόνο μέσω της Airbnb και, σε πολλές περιπτώσεις, αυτός ο φόρος περιλαμβάνεται στο κόστος της κράτησης. 

Αν πληρώσατε για την κράτησή σας εκτός της Airbnb (για παράδειγμα, με έμβασμα ή τραπεζική μεταφορά), ίσως έχετε πέσει θύμα απάτης. Για να λάβετε βοήθεια, ενημερώστε μας αμέσως.

Αν δεν είστε βέβαιος/η, μπορείτε να ελέγξετε αν η κράτησή σας έγινε μέσω της Airbnb.

Αναφορές αιτημάτων για πληρωμή εκτός της ιστοσελίδας

Αν κάποιος οικοδεσπότης της Airbnb στην ιστοσελίδα της Airbnb σας ζητήσει να πληρώσετε εκτός της ιστοσελίδας ή μέσω άλλης εταιρείας, κάντε αναφορά σε εμάς.

Δεν θα λάβετε τιμολόγιο σε έντυπη ή PDF μορφή από κάποιον οικοδεσπότη ή από την Airbnb που να σας ζητάει να πληρώσετε. Αν κάποιος οικοδεσπότης χρησιμοποιήσει κάποιον από τους παρακάτω όρους, πρέπει να τον/την αναφέρετε: Western Union, MoneyGram, επιταγή, τραπεζική εντολή, Liberty Reserve.

Για να αναφέρετε ένα μήνυμα

Μεταβείτε στα Μηνύματά σας στη διεύθυνση airbnb.gr και κάντε κλικ στη συνομιλία με το ύποπτο μήνυμα

Στο μήνυμα, κάντε κλικ στο εικονίδιο με τη Σημαία

Επιλέξτε τον λόγο που αναφέρετε αυτό το άτομο και κάντε κλικ στο Επόμενο

Αν θέλετε να αποκλείσετε κάθε είδους επικοινωνία με αυτό το άτομο, πατήστε Ναι, να γίνει αποκλεισμός τώρα

Για να αναφέρετε ένα email

Αν λάβετε email από κάποιον (συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων [email protected] ή οποιασδήποτε άλλης διεύθυνσης email του τύπου [email protected]) που σας ζητάει να δεχτείτε χρήματα ή να πληρώσετε εκτός της ιστοσελίδας, ενημερώστε μας αμέσως.

Είδη απάτης

Μην κοινοποιείτε ποτέ τη διεύθυνση email σας πριν την αποδοχή μιας κράτησης και μη στέλνετε ποτέ χρήματα εκτός του συστήματος της Airbnb. Να εξετάζετε πάντα προσεκτικά τα emai που ισχυρίζονται ότι είναι από την Airbnb.

Συνηθισμένα παραδείγματα απάτης περιλαμβάνουν:

Απάτη προκαταβολής: Κάποιος προσφέρεται να σας πληρώσει ή να σας δώσει κάτι αν πληρώσετε μέσω υπηρεσίας εκτός της Airbnb.

Απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing): Κάποιος στέλνει ένα email ή κάποιον σύνδεσμο που φαίνεται σαν να προέρχεται από την Airbnb ή κάποια άλλη έμπιστη ιστοσελίδα. Αυτά τα μηνύματα έχουν σχεδιαστεί για να σας εξαπατήσουν να στείλετε εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή άλλες διευθύνσεις email.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που αποκτά πρόσβαση στον υπολογιστή σας και συλλέγει τα προσωπικά στοιχεία σας, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών σας.

Ταξιδιωτική απάτη: Κάποιος σας κάνει μία τέλεια προσφορά για μια καταχώρηση αν πληρώσετε ή στείλετε προκαταβολή μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Αφού λάβει τα χρήματα, δεν σας κάνει την κράτηση που υποσχέθηκε.

Απάτη υπερπληρωμής: Κάποιος προσφέρεται να πληρώσει στον οικοδεσπότη περισσότερα από την τιμή της κράτησης και μετά ζητάει από τον οικοδεσπότη να του δώσει μετρητά για να καλύψει τη διαφορά.

Απάτη κράτησης μέσω τρίτων: Κάποιος προσφέρεται να κάνει κράτηση και να πληρώσει για μία καταχώρηση στην Airbnb μέσω άλλης ιστοσελίδας ή υπηρεσίας, ισχυριζόμενος ορισμένες φορές ότι έχει έκπτωση ή κουπόνι για την Airbnb. Αυτές οι κρατήσεις πληρώνονται συνήθως με χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών.

Σημείωση: Οποιαδήποτε κράτηση γίνεται εκτός της Airbnb παραβιάζει τους Όρους χρήσης μας. Αν ανακαλύψουμε ότι κάποια κράτηση έχει γίνει μέσω τρίτης υπηρεσίας, μπορεί να ακυρώσουμε την κράτηση και να απενεργοποιήσουμε τον λογαριασμό αυτού που πραγματοποίησε την κράτηση καθώς και του επισκέπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα