Δεν περνούν τη βάση των πολιτών «κυβέρνηση» κι αντιπολίτευση

Κανείς από το νυν «υπουργικό συμβούλιο» ή από την αντιπολίτευση, δεν έχει περάσει τη βάση στην αξιολόγηση, με κλίμακα το 10, στο πλαίσιο έρευνας της εταιρείας Τάργκετ, στην οποία συμμετείχαν 617 άτομα στα κατεχόμενα, όπου ως ο πιο αξιόπιστος θεσμός καταδείχθηκε ο στρατός.

Στο πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς αναφέρεται ότι η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από τις 2 έως τις 15 Οκτωβρίου σε όλες τις «επαρχίες».

Τη μεγαλύτερη βαθμολογία, με 4,14 βαθμούς, εξασφαλίζει ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν

Οζγκιουργκιούν και ακολουθείται από τους: «υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου με 3,81 βαθμούς, τον Σερντάρ Ντενκτάς, «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό δημοσιονομικών» με 3,73, τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν με 3,60, τον «υπουργό υγείας», Φαίζ Σουτσιούογλου με 3,52 βαθμούς, που ακολουθούνται από τους «υπουργούς» παιδείας, εξωτερικών, εργασίας, γεωργίας, εσωτερικών και τελευταίο τον «υπουργό συγκοινωνιών» με 3,32 βαθμούς.

Στην αξιολόγηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που αντιπολιτεύονται, οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν πρώτο το κόμμα του Λαού με 3,66 από την κλίμακα του 10 και ακολουθούν: το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα με 3,45, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με 260, το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης με 2,42, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος με 2,13, το κόμμα Νέα Κύπρος με 2,07, το κόμμα της Αναγέννησης με 2,06 και το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας με 1,96.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόμμα του Λαού, που είναι πρώτο στην αξιολόγηση, πήρε τον υψηλότερο βαθμό στην «επαρχία» Τρικώμου, με 5,50 βαθμούς που ήταν και η μόνο «επαρχία» στην οποία πέρασε τη βάση, ενώ σημειώνεται πως οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που έδωσαν υψηλή βαθμολογία στο ΡΤΚ είναι άνω των 55 ετών.

Στην αξιολόγηση των θεσμών ως πιο αξιόπιστοι, στη βαθμολογική κλίμακα του 10 ο στρατός, με 7,23 βαθμούς, είναι πρώτος και ακολουθείται από την «προεδρία» με 5,51, την «αστυνομία» με 4,92, την «πρωθυπουργία» με 4,63, τα ΜΜΕ με 4,61, την «δικαστική εξουσία» με 4,23, την «επίτροπο διοίκησης» με 4,12, την «βουλή» με 3,95, τη «γενική ελεγκτική υπηρεσία» με 3,90, οι «δήμοι» με 3,85, οι συντεχνίες με 3,75 και στην τελευταία θέση βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα με βαθμολογία 3,08.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της στη Γενί Ντουζέν, η διευθύντρια του κέντρου ερευνών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα, Μινέ Γιουτζέλ δηλώνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία τάση αύξησης των ποσοστών των κομμάτων ΚΕΕ και ΡΤΚ. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει αυξήσει τα ποσοστά του το τελευταίο 9μηνο, ενώ σε άνοδο βρίσκεται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η Γιουτζέλ σημειώνει, ωστόσο, ότι όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων, τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς υπάρχει μια μάζα πικραμένων και θυμωμένων ακόμα και ενώ τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν μειώνονται, αυξάνονται τα ποσοστά των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με τη Γιουτζέλ, αυτή τη στιγμή, μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΚΕΕ και ΡΤΚ υπάρχει μια διαφορά 3-4%, που μπορεί πολύ εύκολα να καλυφθεί και το ΡΤΚ υπάρχει πιθανότητα και ενδεχόμενο να έρθει πρώτο κόμμα. Όπως πρόσθεσε επίσης, το κλίμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες όσον αφορά τις επερχόμενες πρόωρες «εκλογές» έχει αλλάξει άρδην και αυτή η εκλογική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα επικεντρωθεί στα πρόσωπα των υποψηφίων και προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν ακόμη πολλοί καβγάδες» για τον καθορισμό των υποψηφίων σε όλα τα κόμματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα