Δεν είναι απλώς μια ιδέα το ΓεΣΥ

Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα του τομέα της υγείας έδωσε, σε συνέντευξη, ο Γιώργος Παμπορίδης
Αναμένεται νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εντός των επόμενων ημερών, για τα θέματα που ταλαιπωρούν την υγεία

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πρόκληση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ παραμένει η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων
Λεζάντα: Στιγμιότυπο από την πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη.
Αποκαλυπτικός

εμφανίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος μίλησε για όλους και για όλα.

Μιλώντας στο Ygeia News, ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επικείμενη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, το ενδεχόμενο παραίτησής του, όπως επίσης και για τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις ίντριγκες -όπως τις αποκάλεσε- εντός του Υπουργείου του οποίου προΐσταται.

Δεύτερη συνάντηση
Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό με τους πολιτικούς ηγέτες, ο κ. Παμπορίδης επεσήμανε ότι η εν λόγω σύσκεψη έθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, προσθέτοντας πως ο ίδιος τήρησε την εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της παράδοσης δηλαδή των νομοσχεδίων τόσο του ΓεΣΥ, όσο και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Είπε, επίσης, ότι εντός του τρέχοντος μηνός πιθανώς να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε, παράλληλα, ότι είναι ενθαρρυμένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας είναι αδήριτη ανάγκη.

Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας
Την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων τη χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας ο κ. Παμπορίδης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η αυτονόμηση είναι κάτι που προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα και δεν μπορεί να καταστεί κατορθωτό χωρίς τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των επαγγελματιών υγείας, τόσο των ιατρών όσο και των νοσηλευτών», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται συνεχώς σε έναν διαρκή διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «σκοπός είναι να πειστούν οι εμπλεκόμενοι για την ανάγκη αυτής της μεταρρύθμισης, μιας και, όπως επεσήμανε, στόχος δεν είναι μόνο να ψηφίζονται νομοθεσίες που προνοούν κάτι, αλλά να πείθονται οι πολίτες για την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες που επιφέρουν οι απαιτούμενες αλλαγές προς όφελος του πολίτη.

Ερωτηθείς εάν, βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας του στο Υπουργείο Υγείας, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι εφικτή η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Παμπορίδης απάντησε πως στόχος είναι να αρχίσει να εφαρμόζεται το 2017, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτονόμησης, θα χρειαστεί μια τριετία.

Η συνεισφορά των πολιτών
Ο κ. Παμπορίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεισφορά του ποσού που πρέπει να καταβάλλουν οι πολίτες για να καταστεί βιώσιμο ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το σχέδιο προϋποθέτει την εισαγωγή φορολογίας για να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα./

«Όποιος νομίζει ότι το ΓεΣΥ είναι απλώς μια ιδέα, χωρίς να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, πλανάται πλάνην οικτράν», ανέφερε ο κ. Παμπορίδης, διευκρινίζοντας ότι η φορολογία που θα εισαχθεί θα είναι της τάξεως του 2,5-3% και θα επιβαρύνει τον καθέναν από τους πολίτες, είτε στον μισθό τους είτε στα υπόλοιπα εισοδήματά τους, προκειμένου να καλυφθεί το απαραίτητο κονδύλι./


«Επιπρόσθετα, από αυτό το ποσό, που υπολογίζεται να είναι γύρω στα 450 εκατομμύρια -συνέχισε ο κ. Παμπορίδης- το κράτος θα συνεισφέρει άλλα τόσα, προκειμένου να δημιουργηθεί το κονδύλι που απαιτείται για να λειτουργήσει το ΓεΣΥ, μιας και συνολικά υπολογίζεται γύρω στα 900 εκατομμύρια.

Γερό στομάχι
Στήριξη από τον πολιτικό του προϊστάμενο αλλά και τους πολιτικούς του υφιστάμενους, καθώς και γερό στομάχι, χρειάζεται -σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη- ένας Υπουργός Υγείας για να επιβιώσει και να φέρει εις πέρας το καθήκον του.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι η παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία οδήγησε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της 21ης Ιουλίου, όχι μόνο ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά χωρίς αυτή δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση οποιουδήποτε μεταρρυθμιστικού προγράμματος στον χώρο της υγείας.

«Η ενασχόληση του ΠτΔ με θέματα διαχείρισης προβλημάτων του κλάδου της υγείας», συνέχισε ο κ. Παμπορίδης, «δεν περιποιεί τιμή, ούτε σε μένα ούτε στο Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, διευκρινίζοντας πως ήταν λυπηρό το γεγονός ότι αναγκάστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα.

«Στην τσέπη μου έχω πάντα μια επιστολή»
Εκτός αυτού, ο Υπουργός Υγείας έκανε αναφορά και στο ενδεχόμενο αντικατάστασής του σε περίπτωση ανασχηματισμού, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν τον απασχολεί. Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν και η επισήμανση στην οποία προέβη ο κ. Παμπορίδης, ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπάρχει πάντα η επιστολή παραίτησής του από την πρώτη μέρα διορισμού του, μια και ο ίδιος δεν είναι δέσμιος της καρέκλας.
«Όποιος δεν είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να παραιτηθεί δεν μπορεί να υπηρετεί αυτήν τη θέση», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ίντριγκες στο Υπουργείο
Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του κ. Παμπορίδη στις ίντριγκες που μαίνονται εντός του Υπουργείου Υγείας. Όπως επεσήμανε, οι διαφορές μεταξύ αξιωματούχων του Υπουργείου είναι ένα φαινόμενο που ο ίδιος δεν περίμενε να αντιμετωπίσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν περιποιεί τιμή στον ιατρικό κόσμο, στους ίδιους και στο Υπουργείο η κατάσταση που επικρατεί.

Η εκπαίδευση των γιατρών
Τέλος, ο κ. Παμπορίδης αναφέρθηκε στη συνεχή επιμόρφωση των γιατρών του Δημοσίου, ένα θέμα το οποίο θίγει συνεχώς η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών. Είπε πως η συνεχής επιμόρφωση είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφερθεί στους γιατρούς του Δημοσίου, μια και -όπως διευκρίνισε- κάτι τέτοιο τους παρέχει τη δυνατότητα της διατήρησης της επιστημονικής τους επάρκειας.

«Όμως, αφ’ ης στιγμής -συνέχισε ο κ. Παμπορίδης- η δημόσια υγεία κινείται στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν μπορώ να δίνω κίνητρα τα οποία δεν παρέχονται σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους της ίδιας κλίμακας».

Καταληκτικά, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυτό που ζητά από την Πολιτεία είναι η παροχή της δυνατότητας, μέσω ειδικού οργάνου το οποίο θα είναι το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που θα τρέξει την αυτονόμηση, να κινείται ταχέως και αποτελεσματικά, τόσο για να δώσει σωστή ανταμοιβή σε αυτόν ο οποίος παράγει και να τον διακρίνει από τους υπόλοιπους, όσο και για να μπορέσει να χειριστεί τις άμεσες ανάγκες του, αναλόγως των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του το κάθε νοσηλευτήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα