«Δεν διεκδικεί ειδικό ρόλο η Βρετανία μετά τη λύση»

Η Βρετανία δεν αναζητεί ειδικό ρόλο στην Κύπρο μετά από την ενδεχόμενη λύση του κυπριακού, υποστήριξε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Φίλιπ Χάμοντ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Βρετανία υποστηρίζει σθεναρά

τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του κάνει ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Ο Βρετανός Υπουργός, που πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χάμοντ, αφού ρωτήθηκε για το μελλοντικό ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, είπε ότι «δεν αναζητούμε κάποιον ειδικό ρόλο» και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη διαδικασία».

Επανέλαβε εξάλλου ότι η προσφορά για παράδοση μεγάλου μέρους των εδαφών των Βάσεων στην Κύπρο, στο πλαίσιο μιας λύσης, ισχύει ακόμη.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι το θέμα των εγγυήσεων θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί από τους δύο ηγέτες και «όταν θα έρθει η ώρα, θα μιλήσουμε επίσης και με το ΗΒ αναλόγως».

Είπε επίσης ότι η συνεργασία με το ΗΒ για τα θέματα ασφάλειας «έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα