Δεν αποκλείει ανάκληση της αυτονομίας της Καταλωνίας ο Ραχόι

Παρά την επιμονή της Καταλωνίας, που προετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Καταλανικού Κοινοβουλίου την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας διαμηνύει ότι θα μεταχειριστεί κάθε σύννομο μέσο, ώστε να επιτύχει την αναστολή της αυτονομίας της.

Στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα ''El País'', μετά το αιματηρό δημόψηφισμα και την πρωτοφανή κρίση που ξέσπασε, ο Μαριάνο Ραχόι δηλώνει αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που πηγάζουν απο το Σύνταγμα

της χώρας, προκειμένου να βάλει - ακόμη και με ακραίες λύσεις - φρένο στα αποσχιστικά σχέδια της Καταλωνίας.

''Έχετε την απόλυτη διαβεβαίωση ότι η ισπανική κυβέρνηση θα εμποδίσει οποιαδήποτε δήλωση ανεξαρτησίας, για απόσχιση της Καταλωνίας. Η Ισπανία θα συνεχίσει να είναι Ισπανία... και θα συνεχίσει να είναι Ισπανία για πολύ καιρό'' τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο Μαριάνο Ραχόι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει ακόμη και το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που του παρέχει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει νέες τοπικές εκλογές.

Απαίτησε, παράλληλα, να τερματιστούν οι απειλές των αυτονομιστών ηγετών, προτρέποντας τους «μετριοπαθείς» Καταλανούς εθνικιστές να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες.

''Δεν μπορεί ο Καταλανισμός να βρίσκεται στα χέρια των εξτρεμιστών και των ριζοσπαστών. Πρέπει να μιλήσουν με το 50% του κοινοβουλίου της Καταλονίας, το οποίο περιθωριοποιήθηκε στις Συνόδους της Ολομέλειας, κατά τις οποίες λήφθηκαν οι παράνομες αποφάσεις. Ως εκ τούτου, σας διαβεβαιώ ότι αυτή η μάχη θα κερδηθεί. Είναι αυτό που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των Ισπανών'' ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον οικονομικό κλοιό που σφίγγει επικίνδυνα γύρω απο την Καταλωνία, με τις αποχωρήσεις μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων απο τη Βαρκελώνη.

''Έχουν πάρει ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά. Είναι πραγματικά απίστευτο πόσες σημαντικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Καταλωνία… και το κάνουν γιατί πρέπει να φύγουν...πρέπει να προστατεύσουν τον ισολογισμό τους, τους εργαζομένους και τους μισθούς τους. Ο μετριοπαθής και λογικός καταλανισμός πρέπει να επιστρέψει'' σημείωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί διαμεσολάβηση για διευθέτηση της κρίσης, ενω ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

Στη σκιά του σκληρού μπρα-ντε-φέρ Μαδρίτης - Βαρκελώνης, περισσότεροι απο 10 χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν για δεύτερη μέρα τους δρόμους της Καταλωνίας, αξιώνοντας ενότητα και εκτόνωση της κρίσης, μέσω διαλόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα