Δεκάδες νεκροί εξαιτίας των μουσώνων στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις των μουσώνων που πλήττουν το Πακιστάν από τον περασμένο μήνα.

Ο καλοκαιρινός μουσώνας φέρνει στη Νότια Ασία το 70-80 τοις εκατό των ετήσιων βροχοπτώσεων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Είναι ζωτικής σημασίας για τα προς το ζην εκατομμυρίων αγροτών και την επισιτιστική ασφάλεια σε μια περιοχή περίπου δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά φέρνει

μαζί του επίσης κατολισθήσεις και πλημμύρες.

«Πενήντα θάνατοι έχουν αναφερθεί σε διάφορα περιστατικά που σχετίζονται με τις βροχοπτώσεις σε όλο το Πακιστάν από την έναρξη του μουσώνα στις 25 Ιουνίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος διαχείρισης καταστροφών, προσθέτοντας ότι 87 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ και οφείλονταν κυρίως σε ηλεκτροπληξία και καταρρεύσεις κτιρίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στα βορειοδυτικά οι σοροί οκτώ παιδιών ανασύρθηκαν από κατολισθήσεις και οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν άλλα παιδιά παγιδευμένα στα συντρίμμια.

Αξιωματούχοι στη Λαχόρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, δήλωσαν ότι είχε σημειωθεί ρεκόρ βροχοπτώσεων την Τετάρτη, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια και αφήνοντας σχεδόν το 35% χωρίς ρεύμα και νερό.

Το Μετεωρολογικό Τμήμα έχει προβλέψει περισσότερες έντονες βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες και προειδοποίησε για πιθανές πλημμύρες στις λεκάνες απορροής των μεγάλων ποταμών του Παντζάμπ.

Η αρχή διαχείρισης καταστροφών της επαρχίας δήλωσε την Παρασκευή ότι εργάζεται για τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων που ζουν κατά μήκος των πλωτών οδών.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις των μουσώνων έθεσαν το ένα τρίτο του Πακιστάν κάτω από το νερό, προκαλώντας ζημιές σε δύο εκατομμύρια σπίτια και σκοτώνοντας περισσότερους από 1.700 ανθρώπους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα