Δέκα ημέρες περιθώριο και μετά απεργία στο Συνεργατισμό

Εγκρίθηκε με το 97% των ψήφων η εισήγηση των Κλαδικών Συμβουλίων των Συντεχνιών ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΠΑΣΥΔΥ στον Συνεργατισμό, για τη λήψη απεργιακών μέτρων.

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η απόκτηση ενιαίας συλλογικής σύμβασης εργασίας και ενιαίου μισθολογίου, μετά την αναδόμηση του Συνεργατισμού και την ενοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος σε μία ενιαία οντότητα, με την συγχώνευση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι

να δοθεί γραπτή ειδοποίηση προς την την Επιτροπεία και τη Διεύθυνση της ΣΚΤ, όπως επίσης το Υπουργείο Εργασίας, δίνοντας 10ήμερη προειδοποίηση για τη λήψη απεργιακών μέτρων.

«Για ακόμη μία φορά εκφράζουμε την ετοιμότητά μας κατά την περίοδο της προειδοποίησης, εάν και εφόσον υπάρχουν προτάσεις που να ικανοποιούν τη συνδικαλιστική πλευρά, να προσέλθουμε σε διάλογο για επίλυση της διαφοράς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το αποτέλεσμα της τριήμερης ψηφοφορίας, στην οποία εκτιμάται ότι προσήλθαν περίπου 2.500 εργαζόμενοι, ήτοι το 77% των μελών, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο κι ως εκ τούτου τα μέτρα αναμένεται να κλιμακωθούν μέχρι και την κάθοδο σε απεργία.

Τις επόμενες ημέρες όπως όλα δείχνουν θα σταλεί από πλευράς συντεχνιών αίτημα για συνάντηση ή σειρά συναντήσεων με τη διοίκηση, προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση πλέον στη βάση της εν λόγω απόφασης.

Από την πλευρά τους πάντως, πηγές του Συνεργατισμού αναφέρουν ότι η διοίκηση στρέφει το βλέμμα της προς τις συναντήσεις, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος για τη λήξη της «περιπέτειας» στην οποία έχουν εισέλθει από κοινού διοίκηση και εργαζόμενοι, στέλνοντας το μήνυμα της ψυχραιμίας για την αντιμετώπιση των γεγονότων.

Σημειώνεται ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας δεν έχει ανανεωθεί ακόμα στα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου, την Aplha Bank και την Astro Bank, την ώρα που η πρώτη προχώρησε σε σχετική συμφωνία με την ΕΤΥΚ, μόλις την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είχε ζητήσει προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να διεξαγάγει διάλογο με τους εργαζόμενους, μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης του Συνεργατισμού στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το ίδρυμα.

Εξάλλου, σε σχετική εγκύκλιο της προς τα μέλη της στον Συνεργατισμό χθες Τρίτη, η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) αναφέρει ότι υπέβαλε γραπτώς τα αιτήματά της προς τη Διεύθυνση της Τράπεζας, με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, προκειμένου «να διαπραγματευτεί τη συλλογική σύμβαση, όπως προβλέπουν οι εργασιακοί θεσμοί, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα μέλη μας και έχοντας ως βάση το περιεχόμενο των συμφωνιών που έχουμε πετύχει με όλες τις υπόλοιπες Τράπεζες».

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα