Δέκα ερωτήματα για το δολοφόνο του Ρώσου πρέσβη

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι εύκολα κατέταξαν το δολοφόνο του Ρώσου πρέσβη, Αντρέι Καρλόφ, στην κατηγορία του ‘γκιουλενιστή’ ή ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια προκειμένου να διαρραγούν οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, την ώρα που είχαν αρχίσει να επουλώνονται.

Μάλιστα η εφημερίδα ‘Τζουμχουριέτ’, που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θέτει 10 ερωτήματα, τα οποία αμφισβητούν το σενάριο που πάει να ‘κατασκευάσει’ ο κρατικός μηχανισμός για τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς.

Αμέσως μετά τη δολοφονία τα φιλο-κυβερνητικά
μέσα έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο δράστης είναι γκιουλενιστής. Πώς το γνώριζαν τόσο γρήγορα;Αν το γνώριζαν, γιατί δεν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του, όπως χιλιάδες αστυνομικοί;Είναι αλήθεια ότι στις 15 Ιουλίου ο Αλτιντάς είχε πάρει 2ήμερη άδεια; Αν έγινε έρευνα, όπως λένε, για όλους τους αστυνομικούς που είχαν άδεια εκείνη την ημέρα, ποιο είναι το αποτέλεσμα της έρευνας για τον Αλτιντάς;Μπορεί να ήταν πληρωμένος φονιάς της Αλ Νούσρα και παρόλα αυτά να είχε διεισδύσει στην τουρκική αστυνομία;Γιατί δολοφονήθηκε ο δράστης; Έριξε 11 σφαίρες στο Ρώσο πρέσβη, άρα πολύ λίγες σφαίρες του είχαν μείνει. Οι δεκάδες αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μετά γιατί δεν τον συνέλαβαν ζωντανό. Η αστυνομία δεν έχει πάρει άραγε τέτοια εκπαίδευση; (σ.σ. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ερώτημα, μία αρθρογράφος σε άλλο άρθρο προσθέτει το εξής; Μήπως ήταν οι αστυνομικοί που επενέβησαν επίσης γκιουλενιστές, άρα ήθελαν να τον καθαρίσουν για να μην μαρτυρήσει;)Εκτός από την αμερικανική και την ισραηλινή πρεσβεία όλες οι άλλες πρεσβείες δεν φυλάσσονται. Όταν έπεσε το Χαλέπι έγιναν πολλές διαδηλώσεις μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία. Όλοι γνώριζαν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι εν δυνάμει στόχοι. Γιατί η Τουρκία δεν προστάτευσε τον πρέσβη σε μία τέτοια ανοιχτή έκθεση; (σ.σ. σε αυτό απαντά το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν το γνώριζε, δεν είχαν ενημερώσει ότι ο πρέσβης θα πάει εκεί και κατηγορεί την ασφάλειά του γι΄αυτό).Ακόμη και η Ρωσία ανακοίνωσε πρώτη το θάνατο του Καρλόφ μισή ώρα μετά. Γιατί πήρε της τουρκικής κυβέρνησης 3 ώρες να απαντήσει;Mετά από ένα τέτοιο γεγονός εναντίον πρέσβη και με τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας που λήφθηκαν σε όλες τις μεγάλες διπλωματικές αποστολές, πώς γίνεται στις 4 το πρωί ένας άνδρας να πηγαίνει και να πυροβολεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία;Ο υπουργός Εσωτερικών σκέφτεται να παραιτηθεί αυτή τη φορά;Η αδυναμία των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο. Ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, του πέρασε καθόλου από το μυαλό να παραιτηθεί;

Στοιχεία για το δολοφόνο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει να ερευνά το τηλέφωνό του για να δει με ποιους συνομίλησε πριν την αποτρόπαια πράξη του. Ωστόσο στο τηλέφωνό του είχε τοποθετήσει 4 διαφορετικούς κωδικούς και προσπαθούν να τους σπάσουν. Ακόμη προσπαθούν…Έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 13 άτομα, που συνδέονται με το δράστη. Η μάνα του, η αδελφή του, ένας θείος του που φαίνεται να είναι γκιουλενιστής κλπ. Η μάνα του φέρεται να είπε έκπληκτη στην κατάθεσή της «πώς γίνεται να έκανε κάτι τέτοιο; Δεν γίνεται!»Οι γείτονες στο πατρικό του στο Αϋδίνιο και οι φίλοι του από το λύκειο λένε ότι ήταν ένα χαρούμενο παιδί που τίποτα δεν έδειχνε τι θα έκανε. Επισκεπτόταν το πατρικό του 4-5 φορές το χρόνο.

Η μάνα του είναι νοικοκυρά, αλλά δούλευε παλιότερα εργάτρια σε εργοστάσιο και ο πατέρας του συνταξιούχος, πρώην ελεύθερος επαγγελματίας. Οι συμμαθητές του λένε πάντως ότι παρακολουθούσε ένα από τα σχολεία του Φετουλλάχ Γκιουλέν. Όταν μπήκε στην αστυνομική ακαδημία κλείστηκε στον εαυτό του και δεν πολυμιλούσε. Για τη μητέρα του ήταν ο δεύτερος γάμος της με τον πατέρα του, καθώς χήρεψε πολύ μικρή.

Ο δράστης ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της Άγκυρας και τα τελευταία 2,5 χρόνια υπηρετούσε στα ΜΑΤ και όπως γράφει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γνωστός για τις επαφές του με την κυβέρνηση, ο Αλτιντάς είχε ‘φυλάξει’ 8 φορές τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το πραξικόπημα και μετά. Ουσιαστικά όμως ήταν κάτι σαν ‘αναπληρωματικός’, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσωπική φρουρά σωματοφυλάκων.

Δύο εκδηλώσεις που ‘φύλαξε’ τον Ερντογάν είναι το Δεκέμβριο του 2014 κατά την επίσκεψή του στο Ικόνιο και το Φεβρουάριο του 2015 στην Προύσα.

Δεν αναφέρονται άλλα διάσημα πρόσωπα στα οποία έλαβε μέρος στη φύλαξή τους, γιατί δεν ήταν και πολλά χρόνια στην υπηρεσία, μόνο 2,5 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα