Δείτε πώς άλλαξε το καρπούζι μέσα από τα χρόνια

Ένας πολύ καλός τρόπος για να δει κανείς πώς αλλάζει το φαγητό είναι να στραφεί προς την τέχνη.

Aπό τους πιο ιστορικούς πίνακες με φρούτα είναι αυτός του Giovanni Stanchi τον οποίο ζωγράφισε την περίοδο της Αναγέννησης (17ο αιώνα). Σε αυτόν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εμφάνιση των καρπουζιών τα οποία φαίνονται αρκετά διαφορετικά σε σχέση με αυτά που καταναλώνουμε σήμερα...Τουλάχιστον όσο αφορά το εσωτερικό τους, το οποίο, όπως βλέπετε ήταν

πιο λευκό και με πολλά κουκούτσια.

Στην σύγχρονη εποχή, τα καρπούζια είναι σαφώς πιο κοκκινωπά και με λιγότερα κουκούτσια. Το ερώτημα είναι γιατί ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα έχει αλλάξει τόσο πολύ; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Η ανθρώπινη επιλογή να φυτευτούν καρπούζια με λιγότερους σπόρους και πιο κόκκινη σάρκα επηρέασε τη γενετική του καρπουζιού.

Και αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό αφού, η κόκκινη σάρκα προέρχεται από το λυκοπένιο, μια χρωστική ουσία που δίνει στο καρπούζι και σε άλλα φρούτα, όπως η ντομάτα, το κόκκινο χρώμα. Ως γνωστό το λυκοπένιο βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών νόσων.

Η διαδικασία της επιλεκτικής αναπαραγωγής έχει χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη των φρούτων. Κατά την Αναγέννηση πολλές από τις καλλιέργειες τροφίμων ήταν ήδη αρκετά παρόμοιες με τη σημερινή τους μορφή. Όμως, αν πάμε πίσω στο χρόνο, 7.000 χρόνια περίπου, τα τρόφιμα που γνωρίζουμε σήμερα θα μας φαίνονταν ακόμα πιο περίεργα.

Το ροδάκινο, για παράδειγμα, εξελίχθηκε από ένα μικρό, σχεδόν ξηρό, σαν κεράσι φρούτο στο σαρκώδες, μεγάλο, ζουμερό φρούτο που τρώμε σήμερα. Κάποιος γεωργός του τότε, πιθανόν να έψαχνε για ένα δέντρο που να παράγει φρούτα σε καλό μέγεθος, ποσότητα, χρώμα, καλή γεύση, και ότι θα πολλαπλασίασε το δέντρο αυτό, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα το σημερινό ροδάκινο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Clemson.

Keywords
Τυχαία Θέματα