Δείτε LIVE την ολική έκλειψε της σελήνης στην Κύπρο (VID)

Η διάρκεια της ολικότητας θα είναι 1 ώρα και 43 λεπτά, γεγονός που καθιστά αυτή την έκλειψη ώς την μεγαλύτερη σε διάρκεια για τον 21ο αιώνα.

Τα στάδια του φαινομένου, σε τοπική ώρα (Κύπρου).

20:14 Έναρξη φαινομένου – Είσοδος Σελήνης στην παρασκιά της Γής
21:24 Είσοδος Σελήνης στην σκιά – έναρξη μερικής έκλειψης
22:30 Η Σελήνη πλήρως καλυμμένη από την σκιά της Γής – έναρξη ολικότητας
23:22 Μέγιστο του φαινομένου
00:13 Η Σελήνη αρχίζει να εξέρχεται από την σκιά της Γής – τέλος ολικότητας
01:19 Η Σελήνη εκτός της σκιάς της Γής – τέλος μερικής έκλειψης
02:28 Η

Σελήνη εκτός της παρασκιάς της Γής – λήξη φαινομένου

Σημειώνεται ότι απόψε ο πλανήτης Άρης θα βρίσκεται σε αντίθεση και καθ' οδόν για την εγγύτερη προσέγγιση του προς την Γη στις 31 Ιουλίου. Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά κοντινή (δεύτερη κοντινότερη μετά την ιστορική προσέγγιση του 2003) οπότε, κοιτάζοντας με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης Άρης θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από ό,τι συνήθως, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη την παρατήρηση του. Όπως αναφέρεται, αντίθεση ονομάζουμε το αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα ουράνιο σώμα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, παρατηρώντας το από την επιφάνεια της Γης. Το ουράνιο σώμα ανατέλλει καθώς ο Ήλιος δύει, και ώς αποτέλεσμα είναι ορατό καθ’όλη την διάρκεια της νύκτας.

Κατά την αντίθεση και την προσέγγιση, ο Άρης θα είναι ιδιαίτερα λαμπρός στο νυκτερινό ουρανό, με το χαρακτηριστικό ερυθρό του χρώμα, που σε συνδυασμό με τη σεληνιακή έκλειψη θα προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό ουράνιο θέαμα στο κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα