Δείπνο ΠτΔ – Ακιντζί: Προσδοκίες, ανακοινώσεις και ατζέντες

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν μετά από εννέα περίπου μήνες στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε μια άτυπη συνάντηση, στο πλαίσιο ενός δείπνου κοινωνικού χαρακτήρα.

Η συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 το βράδυ της Δευτέρας (16/4), θα γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μετά από παράκληση του κατοχικού ηγέτη.

Διαβάστε επίσης: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο

ηγετών»- Το μενού του δείπνου

Αιτία της σχετικής επιθυμίας του κ. Ακιντζί, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, είναι η προσπάθεια απόκρυψης του πολύ κακού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο ηγετών.

Προσδοκίες και ανακοινώσεις

Οι προσδοκίες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών, είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Παρ' όλα αυτά, όπως μεταδίδει το ΣΙΓΜΑ, θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του σταθμού Χρίστο Χαραλάμπους, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ανακοινωθεί ο διορισμός Ειδικού προσωρινού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο νησί.

Πρόκειται, όπως αποκάλυψε την Κυριακή (15/4) η εφημερίδα «Σημερινή», για Αμερικανίδα, πεπειραμένη διπλωμάτη, από το Τμήμα Επίλυσης Διαφορών των Ηνωμένων Εθνών.

Η εν λόγω διπλωμάτης θα αναλάβει το επόμενο διάστημα να διερευνήσει τις συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου.

Ως εκ τούτου, αν επαληθευθούν οι πληροφορίες και προκύψει μια τέτοια ανακοίνωση, τότε θα αποτελεί μια θετική εξέλιξη ως προς την προοπτική για μια μελλοντική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις αναφορικά με τη γρήγορη προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία εκκρεμούν από το 2015.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το διάνοιγμα των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου.

Οι ατζέντες των δυο ηγετών

Οι δυο ηγέτες προσέρχονται στην άτυπη αυτή συνάντηση με τις δικές τους διαφορετικές ατζέντες.

Από τη μια, ο κ. Ακιντζί αναμένεται ότι θα εγείρει το ζήτημα του φυσικού αέριου και την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινής επιτροπής Ε/κ και Τ/κ.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραπέμψει τον κ. Ακιντζί στη σύγκληση που υπάρχει από το 2010 επί του φυσικού αέριου μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ.

Παράλληλα, θα υποδείξει στον Τ/κ ηγέτη την πρόθεση για δημιουργία ταμείου υδρογονανθράκων, το νομοσχέδιο του οποίου, όμως, ακόμη εκκρεμεί στη Βουλή.

Από τη μεριά του ο κ. Ακιντζί, αναμένεται να θέσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό όπως έχει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα, θέση η οποία προσκρούει στα κοινά ανακοινωθέντα των δυο πλευρών.

Παράλληλα, ο Προέδρος Αναστασιάδης δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση, να διασυνδέσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης θα σημειώσει προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, την ανάγκη συμφωνίας επί του πλαισίου Γκουτέρες και της επανασύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι η διάρκεια διεξαγωγής του δείπνου επαφίεται στους δυο ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα