Δεύτερη νύχτα επιφυλακής στην Αν. Μεσόγειο- Η θέση του Oruc Reis

Στο «κόκκινο» παραμένει για δεύτερο εικοσιτετράωρο η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν (Ataman και Cengiz Han) παραμένουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, παρά το γεγονός ότι και τα τρία σκάφη φαίνεται να έχουν αλλάξει εδώ και αρκετές ώρες πορεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ,

αλλά όπως φαίνεται και από το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού του στίγματός του, το Oruc Reis διαπιστώθηκε μετά τις 20:30 (ώρα Κύπρου) να κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το marinetraffic.com, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο, για την ώρα, το πού κατευθύνεται.

Το τελευταίο στίγμα του Oruc Reis

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ξεπέρασε το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ωστόσο παραμένει με τα συνοδευτικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Γιατί άλλαξε, όμως, ρότα το Oruc Reis; Σύμφωνα με το CNN, τα σενάρια, κανένα εκ των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι τρία:

Να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» των ελληνικών Ένοπλων ΔυνάμεωνΝα ξεκινά την επιστροφή του στην ΑττάλειαΝα έχει ξεκινήσει τις έρευνες και τη συλλογή των πληροφοριών, δηλαδή να σαρώνει το βυθό κινούμενο εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής Navtex.

Η στιγμή της αλλαγής πορείας του Oruc Reis περί τις 20:30 ώρα Κύπρου

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα στα ελληνικά μέσω Anadolu (BINTEO)

Live: Συνεχίζονται οι προκλήσεις με Oruç Reis - Παρών το Ελληνικό Πολ. Ναυτικό

Keywords
Τυχαία Θέματα