«Δε γνωρίζω γιατί δε μ' ενημέρωσε ο κ. Κυπριανού για Τσαβούσογλου»

Για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ; Άντρου Κυπριανού, περί όρων που έθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Νίκος Αναστασιάδης; σε σημερινές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

«Δε γνωρίζω τι έχει δηλώσει ο κ. Τσαβούσογλου και γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. Άντρος Κυπριανού», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του, για

να συμπληρώσει: «Αυτά που γνωρίζω είναι όσα ανέφερε το τελευταίο βράδυ στο Κραν Μοντανά για παραμονή εγγυήσεων και στρατού».

Ο Πρόεδρος, καταλήγοντας, άφησε σαφή αιχμή κατά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ; Άντρου Κυπριανού :

«Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα ενημερωθώ κατ’ ιδίαν από τον κ. Κυπριανού», είπε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσαβούσογλου άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω στις δημόσιες του δηλώσεις ποτέ, στις ιδιωτικές δηλώσεις ποτέ, δεν γνωρίζω τι έχει πει και γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. Κυπριανού περί των προϋποθέσεων, ποιων [προϋποθέσεων] και μάλιστα ότι δεν εξαρτώνται ή εξαρτώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναμένω ότι θα τύχω της σχετικής ενημέρωσης».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Τσαβούσογλου ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα τέσσερα στάδια, ενώ έφτασε μέχρι τα δύο σε σχέση με την ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «δεν γνωρίζω. Εγώ γνωρίζω το στάδιο που διέκοψε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τον διάλογο, που θεώρησε ότι τερματίζεται, τουλάχιστον η προσπάθεια στο Κραν Μοντανά, όταν επέμενε ο κ. Τσαβούσογλου ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν οι εγγυήσεις για δεκαπέντε, ή αν είμαστε καλά παιδιά, για δέκα χρόνια, με τον όρο της αναθεώρησης [review clause]. Και αυτό σημαίνει ότι αν δεν συναινούσε η άλλη πλευρά δεν θα τερματίζονταν ποτέ, δεν ήταν sunset clause».

Keywords
Τυχαία Θέματα