Χρυσή «εβραϊκή Βίβλος» 1.000 ετών κατασχέθηκε στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Χειρόγραφα σε περγαμηνή με ανάγλυφα χρυσά γράμματα στα εβραϊκά που πιστεύεται ότι είναι περίπου 1.000 ετών κατασχέθηκαν από την αστυνομία στην πόλη Μαρντίν στη νοτιοανατολική Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, αφού εισήχθησαν παράνομα.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το βίντεο και οι εικόνες των βιβλίων που κοινοποιήθηκαν από το επαρχιακό αστυνομικό τμήμα του Μαρντίν έδειχναν σχέδια ζώων όπως κουκουβάγια, ελάφι, σκορπιό και ένα ταύρο που περιβάλλονταν από εβραϊκή γραφή, αν και δεν είναι σαφές εάν τα βιβλία ήταν γραμμένα στα

εβραϊκά ή σε άλλη γλώσσα ή διάλεκτο. Χρησιμοποιούσε εβραϊκούς χαρακτήρες, όπως ιουδαιοαραβικούς.



Η ανακοίνωση της αστυνομίας ταυτοποίησε τα τέσσερα βιβλία και έναν ειλητάριο ως Τορά (η Εβραϊκή Βίβλος).

Τα βιβλία και η θήκη στην οποία φυλάσσονταν ο κύλινδρος ήταν όλα στολισμένα με το αστέρι του Δαβίδ και ένα από τα βιβλία είχε επίσης μια μενόρα στο εξώφυλλό του.

Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένας ύποπτος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την Τρίτη ότι πηγές το ενημέρωσαν ότι τα χειρόγραφα που κατασχέθηκαν από τις τουρκικές αρχές είχαν κλαπεί από τη Λεγεώνα al-Rahman, μια ομάδα Σύριων ανταρτών, από τη Συναγωγή Eliyahu Hanavi στη γειτονιά Jobar της Δαμασκού, και μεταφέρθηκαν λαθραία στην Τουρκία.

Οι ντόπιοι από το Jobar φέρεται να ζήτησαν από τη Λεγεώνα al-Rahman να επιστρέψει τα χειρόγραφα, καθώς και άλλα χειρόγραφα που η πολιτοφυλακή φέρεται να είχε κλέψει από τη γειτονιά. Σύμφωνα με την έκθεση, η πολιτοφυλακή αρνείται ότι έχει στην κατοχή της οποιοδήποτε από τα χειρόγραφα και λέει ότι τα άφησε στην περιοχή της ανατολικής Γούτα όταν αποχώρησε από την περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα